Hauhon musiikkijuhlilta kamarimusiikkisarja Vanaja-saliin
11.11.2022
Tiedote: Hauhon musiikkijuhlien 2023 ohjelma on julkaistu
27.4.2023

12.12.2022

Ollin blogi

Si vis pacem…

Viime kesänä Hauhon musiikkijuhlien ohjelmalehden avaustekstissä toivoin maailman välillä pysähtyvän, jotta saisimme aikaa rauhoittua tapahtumien vyörynnän keskellä, vaikkapa sitten Hauhon musiikkijuhlien konsertteja kuunnellen. Tämä toive on edelleen mielessäni, sillä ajat eivät kesästä ole muuttuneet ainakaan rauhallisemmiksi, ehkäpä jopa päin vastoin. Isoja ja pienempiä haasteita tuntuu maailmassa riittävän. Ukrainan sodan aiheuttamat kärsimykset ja menetykset ukrainalaisille ovat mittasuhteiltaan valtavat. Täällä skandinaavisessa demokratian lintukodossa tilanteen vakavuuden hahmottaminen tuntuu ehkä välillä vähän vaikealta. Myötätunnon lisäksi mielestäni voimme auttaa yksinkertaisesti lahjoittamalla rahaa avustustyötä Ukrainassa tekevien järjestöjen toimintaan. Minä ainakin aion jatkossakin lahjoittaa “kymmenykseni” ukrainalaisten hyväksi.

…para bellum

Sota Ukrainassa alkoi juuri parahultaisesti kun pandemia vihdoin alkoi hellittää ja kaksi vuotta kestänyt rajoitusten ja kieltojen aika oli ohi. Ehdimme jo melkein tapahtuma-alallakin huoahtaa helpotuksesta, mutta elämä kaikessa monimuotoisuudessaan ei valitettavasti tunne termejä “oikeus” taikka “kohtuus”. Meille tapahtumajärjestäjille pandemia sinällään jätti alan hetkellisen täydellisen alasajon lisäksi perinnöksi aivan uudenlaisia haasteita. Äänitemyynnin lähes kannattamattomaksi muuttumisen jälkeen alkanut yleisötapahtumien renessanssi häiriintyi, kun ihmiset eivät enää uskaltaneet ostaa lippuja konsertteihin etukäteen ja jopa saattoivat jättää pahimmassa tapauksessa osallistumisensa kokonaan väliin. Ilmiön tuomat ongelmat ovat koskeneet erityisesti pienempiä kulttuuritapahtumia, joiden elossapysyminen ja jatkuvuus on hyvin pitkälti lipputulojen varassa.

Nihkeä tilanne tapahtumalippujen ennakkomyynnin suhteen on poikinut alallemme myös erittäin epäterveitä toimintamalleja ja toimijoita. Viime kesänä jopa kokonaisia festivaaleja peruttiin vedoten huonoon lippujen ennakkomyyntiin. Mieleeni tulee vanha sanonta merivedestä ja siitä, kenen takamus sitä kestää. Yleisötapahtumien peruminen vedoten huonosti sujuneeseen ennakkomyyntiin on alhaista toimintaa ja ampuu kaikkia tapahtuma-alan toimijoita omaan jalkaan. Meillä tapahtumajärjestäjillä täytyy olla moraalia ja eettistä selkärankaa toimia kestävästi ja pidemmällä tähtäimellä kuin sortua äkkinäisiin ja huonoihin peruutuspäätöksiin – tämän olemme yleisöllemme velkaa jo maalaisjärkisen kuluttajasuojan nimissä.

Veni, vidi ja vici?

Me Hauhon musiikkijuhlilla uskomme yli 20 vuoden kokemuksella vahvasti tulevaisuuteen ja siihen, että ihmisiä jatkossakin kiinnostaa eläviin ja aitoihin konsertteihin osallistuminen, sillä osallistumisestahan juuri on kysymys. Meistä sapienseista tuli maapallolla valtalaji siksi, että me olemme hyviä toimimaan yhdessä. Se on meidän menestyksemme salaisuus. Ainakin minulle pandemia-ajassa oli haastavaa osattomuuden tunne, jonkinlainen lääketieteellisen ja lajin elossapysymisen pakon sanelema FOMO-ilmiö*.
Hauhon musiikkijuhlat järjestetään kesällä 2023 kahdennenkymmenennentoisen kerran 5.-8. heinäkuuta. Konsertteja järjestämme – jo perinteisesti – Rengon, Hattulan ja Hauhon kirkoissa. Uudessa kesäkodissamme Hahkialan Uiskolassa konsertoimme pari kertaa hyvin epämuodollisesti ja rennosti, ja lisäksi konsertoimme Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä neuvottelut uudesta kesän konserttipaikasta ovat vielä kesken – tästä kaikesta lisää myöhemmin.

Lisää osallistuttavaa!

Hämeenlinnaan tuomme myös kesän ulkopuolella tuulahduksen Hauhon pitäjästä kun Hauhon musiikkijuhlien konserttisarja pyörähtää käyntiin Hämeenlinnan Verkatehtaalla 14. päivä joulukuuta. Ensimmäisessä konsertissa kuullaan 1800-luvun alussa lasikattoja rikkoneen Louise Farrencin pianokvintetto E-duuri ja Franz Schubertin supersuosittu pianokvintetto A-duuri “Forelli”. Esiintyjinä on vanhoja tuttuja Hauhon musiikkijuhlilta; pianisti Emil Holmström, viulisti Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Riitta-Liisa Ristiluoma, sellisti ja taiteellinen johtaja Mikko Ivars sekä kontrabasisti Pauli Pappinen.
Keväällä 2023 järjestämme Verkatehtaalla kaksi konserttia, syksyn 2023 konsertteja suunnittelemme parhaillaan ja tietoa jaamme heti, kun suunnitelmamme ovat valmiita.
Hämeenlinnan Verkatehtaan konserttisarjan Hauhon musiikkijuhlat toteuttaa suurella ilolla, ylpeydellä ja kiitollisuudella yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa.

*FOMO-ilmiö: Fear of missing out, Suomeksi: pelko ulkopuoliseksi jäämisestä, että jää jostain paitsi.

Comments are closed.