ESIINTYJÄT KESÄLLÄ 2024
On ollut jälleen ilo kutsua monia hienoja muusikoita seuraamme Hauhon musiikkijuhlille.
Toivomme että viihdytte musiikin parissa kesäisessä Hämeessä yhdessä kanssamme!
NAOKO ICHIHASHI
Naoko Ichihashi valmistui vuonna 1981 Tohon musiikkilukiosta Tokiossa ja pääsi samana vuonna Indianan yliopistoon opiskelemaan pianonsoittoa György Sebökin johdolla. Vuonna 1986 hänet palkittiin parhaana säestäjänä Tsaikovski- kilpailussa Moskovassa. 1987 Ichihashi valmistui Indianasta, siirtyi Suomeen ja sai tuntiopettajan paikan Sibelius- Akatemiassa. Samana vuonna hänestä tuli Avanti! Orkesterin jäsen. Ensikonsertin hän soitti Helsingissä vuonna 1990.
Vuosina 1991-1992 Ichihashi opiskeli Pariisissa Ecole Normal koulussa, jossa hän suoritti ”licence de concert" – diplomin. Vuonna 1993 hän sai toisen palkinnon Oulun kamarimusiikkikilpailussa.
Ichihashi on toiminut lehtorina Sibelius- Akatemiassa vuodesta 2014 eteenpäin. Hän on arvostettu ja aktiivinen muusikko, joka esiintyy jatkuvasti kamarimusiikkitapahtumissa ja toimii Jean Sibelius – viulukilpailun ja Paulon sellokilpailun pianistina.
LINA LEIKOLA
Lina Leikola on aurinkoinen ja energinen 24-vuotias viulisti. Hän opiskelee tällä hetkellä maisterin tutkintoaan Sibelius-Akatemiassa Jaakko Ilveksen oppilaana ja työskentelee Radion Sinfoniaorkesterissa viransijaisena. Linan into viulunsoittoa kohtaan alkoi jo kaksivuotiaana, kun hän yllättäen ilmoitti haluavansa aloittaa viulun soittamisen. Nelivuotiaana hänet hyväksyttiin Keski-Helsingin Musiikkiopistoon, jossa hän aloitti opinnot Tarja Mannisen oppilaana. Vuosien saatossa Lina on kartuttanut taitojaan mm. Viuluakatemiassa Elina Vähälän, Janne Malmivaaran ja Tuomas Haapasen johdolla sekä Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja myöhemmin itse Sibelius-Akatemian yliopistopuolella Jaakko Ilveksen oppilaana.
Erityisesti kamarimusiikki on lähellä Linan sydäntä, ja hän onkin keskittynyt kehittämään kamarimuusikon taitojaan opintojensa lomassa opettajinaan mm. Paavo Pohjola, Marko Ylönen ja Martti Rautio. Taitojaan Lina on verestänyt osallistumalla useille mestarikursseille, joissa häntä ovat opettaneet mm. Daniel Rowland, Jean-Jacques Kantorow ja Sung-Ju Lee. Opintojensa ohella Lina on aktiivisesti mukana työelämässä, ja onkin soittanut solistina mm. RSO:n nuorten solistien konsertissa, erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa esimerkiksi Kamarikesä- ja Aava Fjärd -kamarimusiikkifestivaaleilla ja kansainvälisellä Musica Mundi -festivaalilla Belgiassa, sekä orkesterimuusikkona monissa eri Suomen orkestereissa.
RSO:ssa Lina on jo pitkään toiminut viransijaisena, ja hän on soittanut myös muissa orkestereissa, kuten esimerkiksi Helsingin kaupunginorkesterissa ja Sinfonia Lahdessa. Lina soittaa Bernardel -viulua vuodelta 1851.
AARNE PELKONEN & JUHO ALAKÄRPPÄ
Baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä ooppera- ja konserttilaulajia Suomessa. Hänet muistetaan vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana.
Pelkonen on opiskellut laulua mm. Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla, Berliinissä prof.Thomas Quasthoffin luokalla sekä useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Thomas Hampson ja Barbara Bonney. Liedopettajista mainittakoon Wolfram Rieger, Gerold Huber, Heikki Pellinen ja Ilmo Ranta.
Kausina 2015-2017 Pelkonen kuului Oldenburgin oopperan solistikuntaan, jossa hänen roolejaan olivat mm. Figaro Mozartin Figaron häissä, Donner Wagnerin Reininkullassa ja Pallante Händelin Agrippinassa. Vuonna 2019 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Jaakko Kuusiston Jääoopperan pääroolissa. Tämän jälkeen Pelkosen näyttämörooleihin on kuulunut mm. Ping Puccinin Turandotissa ja Donald Brittenin Billy Buddissa sekä Mozartin Taikahuilun Papageno. Kaudella 2023-2024 Pelkonen nähdään Kansallisoopperan lavalla Puccinin Madama Butterflyssä sekä Poulencin Karmeliittasisarissa.
Aarne Pelkonen on aktiivinen konserttilaulaja sekä Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen. Yli 10 vuoden duoyhteistyö pianisti Juho Alakärpän kanssa on saanut tunnustusta kotimaassa ja johtanut palkintoihin kansainvälisissä kilpailuissa Berliinissä ja Enschedessä. Pelkonen on vieraillut oopperataloissa sekä konserttisaleissa ja festivaaleilla kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa. Suomessa hän on laulanut mm. Kansallisoopperan orkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Tampere Filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin, Saimaa Sinfoniettan ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina. Hän on tullut yleisölle tutuksi myös useiden tv-, radio- ja sosiaalisen median esiintymistensä kautta.
Pelkosta voi kuulla sooloalbumeilla ”Virsi” (2013), “Taivas sylissäni” (2018) ja “Haavekuvia” (2019) sekä Ylioppilaskunnan laulajien joululevyllä “Maa on niin kaunis” (2017) ja Laulu-Miesten Melartin (2021) ja Fordell (2022) -äänitteillä. Yleisradiolle Aarne on äänittänyt mm. Johannes Brahmsin ja Jean Sibeliuksen lauluja. Vuonna 2023 Pelkonen julkaisi Last Songs – Schubertin ja Sibeliuksen viimeiset laulut -albumin yhdessä pianisti Juho Alakärpän kanssa sekä Rakas joulu -albumin Turun filharmonisen orkesterin kanssa.
Pelkosen taiteellista työtä ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen kulttuurirahasto,
Pro Musica Säätiö, Selim Eskelinin säätiö ja Kesko Oyj.
Simolaissyntyisen Juho Alakärpän soittoa on kuultu eritoten lied-pianistina laajasti kotimaassa, esim. Helsingin juhlaviikoilla, Espoon Urkuyö- ja aaria -festivaalilla, Rauma Festivossa, Mikkelin musiikkijuhlilla, Kangasniemen musiikkiviikoilla ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinin filharmoniassa, Itävallan kulttuurifoorumissa New Yorkissa, Oxford Lieder sekä Oxford Arts –festivaaleilla ja Oslon oopperan lied-konserttisarjassa.
Juho opiskeli pianomusiikkia, kamarimusiikkia ja Lied-musiikkia Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Kölnin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa sekä Wienin musiikkiyliopistossa. Hänen opettajiaan ovat olleet professorit Liisa Pohjola, Ulrich Rademacher ja Charles Spencer sekä etenkin Lied-musiikin parissa Heikki Pellinen, Ilmo Ranta ja Gerold Huber.
Juho on saanut tehdä yhteistyötä useiden menestyneiden suomalaisten ja ulkomaalaisten laulajien sekä instrumentalistien kanssa. Hänen lied-pianisminsa on palkittu moneen otteeseen mm. ensimmäisellä palkinnolla Poleenin lied-pianistikilpailussa sekä ulkomailla tunnustuksella duo-työskentelystä yhdessä baritoni Aarne Pelkosen kanssa kansainvälisessä Das Lied -kilpailussa Berliinissä ja lied-duo-kilpailussa Enschedessä, Alankomaissa. Hän on nauhoittanut lauluja Suomen Yleisradiolle vuodesta 2010 alkaen ja soittanut cd-produktioissa mm. Franz Schubertin, Jean Sibeliuksen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Claude Debussyn ja Gösta Nystroemin teoksia. Hänen ja mezzosopraano Melis Jaatisen ensilevytys, ”Impression du nord – Nordic Songs” (Alba Records) sai erinomaiset arviot kotimaisissa tiedotusvälineissä.
Tällä hetkellä Juho työskentelee vuoden mittaisella apurahakaudellaan erilaisten lied- kamarimusiikki- ja soolokonserttien sekä levytysten parissa. Historialliset pianot ovat tulleet tärkeäksi osaksi hänen työskentelyään esim. Franz Schubertin musiikin parissa sekä kuluvan kevään projektin, 1800-luvun suomalaisten naisten sävellyksien esittämisen myötä. Muusikon töidensä ohessa hän toimii tuntiopettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Centria-ammattikorkeakoulussa. Hän on Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen ja toimi Aarne Pelkosen kanssa Helsingissä yhdistyksen syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa järjestämän, Lied-musiikkiin keskittyvän Laulun valo -festivaalin taiteellisena johtajana.
Katso tästä Franz Schubertin "Kriegers Ahnung"
(Kuva: Mikko Mäntyniemi)
KATRĪNA ANNA PELNĒNA
Katrīna Anna Pelnēna aloitti opintonsa vuonna 2007 “Emīls Dārziņš” -musiikkikoulussa ja jatkoi niitä Latvian “Jāzeps Vītols” -musiikkiakatemiassa, jossa suoritti Musiikin maisterin tutkinnon kesäkuussa 2022. Tällä hetkellä hän opiskelee toista maisterin tutkintoa Helsingissä Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Radion sinfoniaorkesterin alttoviulusektion äänenjohtaja Jakob Dingstad.
Katrīna on osallistunut lukuisille alttoviulunsoiton ja kamarimusiikin mestarikursseille opettajinaan Nils Mönkemeyer, Lawrence Power, Ulrich Knorzer, Maxim Rysanov, Teemu Kupiainen, Paul De Clerck, Andra Darzins, Juri Bashmet, Tim Frederiksen ja Joaquìn Riquelme Garcia.
Katrīna Anna Pelnēna on erittäin aktiivinen kamari- ja orkesterimuusikko ja on osallistunut viime vuosina erityisesti viulisti Gidon Kremerin perustaman ja johtaman “Kremerata Baltica” -kamariorkesterin toimintaan. Katrīna on kiertänyt Kremerata Baltican kanssa Baltian maissa, Keski-Euroopassa ja Kaukoidässä, lisäksi hän on osallistunut useisiin Berliinissä toimivan Karajan Akatemian kanssa toteutettuihin yhteistyöprojekteihin Berliinin Philharmoniassa.
Helmikuussa 2024 Katrīna Anna Pelnēna kiinnitettiin Radion sinfoniaorkesterin alttoviulusektion vakituiseksi jäseneksi.
ALBERT SAHLSTRÖM, "nuori taiteilija 2024"
Albert Sahlström (s. 2003) aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Jennika Pohjolan oppilaana ja on sen jälkeen ollut Annemarie Åströmin ja Anni Ylikallion opissa. Syksystä 2018 lähtien hän opiskeli Janne Malmivaaran oppilaana Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa.
Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet mm. Cecilia Zilliacus, Mihaela Martin ja Ilya Grubert. Albert on soittanut Helsingin kaupunginorkesterin, Vaasan kaupunginorkesterin, Bulevardens kammarorkesterin ja Wegelius kammarstråkar-orkesterin solistina. Keväällä 2018 hän sijoittui kolmanneksi Juhani Heinonen -viulukilpailussa ja hänet palkittiin Anja Ignatius -viulukilpailussa tammikuussa 2023.
Albertin yhtye ISBU-pianotrio voitti 1. palkinnon Ilmari Hannikainen -pianokamarimusiikkikilpailun kansallisessa sarjassa Jyväskylässä. Tällä hetkellä Albert Sahlström opiskelee professori Elina Vähälän luokalla Wienin musiikin ja esittävän taiteen yliopistossa ja on myös suomalaisen viulunsoiton huippukoulutusyksikön Viuluakatemian jäsen.
Alkukeväästä 2024 Sahlström sai käyttöönsä OP Ryhmän Taidesäätiön omistaman Stradivarius -viulun.”
DJANGO COLLECTIVE HELSINKI
Suomalaisen akustisen swing/jazz -musiikin ykkösnimenä tunnettu ryhmä aloitti toimintansa vuonna 2011. Aki Haurun johtama yhtye on siitä lähtien elävöittänyt kulttuurin kenttää juurevalla ja hyväntuulisella jazz manouche -musiikilla 1920-50 -luvuilta Django Reinhardtin ja Stéphane Grappellin tyyliin. Orkesterin ydinryhmä koostuu monissa liemissä keitetyistä ammattimuusikoista ja on tullut tutuksi mm. erityisen lämminhenkisistä, pääkaupunkimme ilmiöksi muodostuneista vakioklubeistaan.
Ryhmä esittää perinnetietoisen menoswingin ohella myös omia sävellyksiään, joissa vanha sekoittuu raikkaalla ja kekseliäällä tavalla uuteen moderniin jazzilliseen ilmaisuun.
Laura Airola - viulu
Aki Hauru - kitara
Otto Porkkala - kitara
Tomi Kettunen - kitara
Juuso Rinta - kontrabasso
Katso "Swing 39" - näyte DCH:n huikeasta svengistä!
(Foto: Teemu Mattson)
ISBU-trio
ISBU-trio aloitti toimintansa syksyllä vuonna 2021 ja on saanut opetusta mm. Petri Aarniolta, Teppo Koivistolta, Tuomas Lehdolta ja Janne Malmivaaralta. AD HOC-trio valittiin vuoden 2023 alussa suoritettavaan viikon pituiseen vaihtoon Los Angelesiin, Colburn Music Academyyn, jossa trioa opettivat Fabio Bidini, Clive Greensmith, Martin Beaver ja Jean-Yves Thibaudet.
Isabella Pätiälä, piano (s. 2007) opiskelee tällä hetkellä Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa opettajinaan Antti Holtti ja Tuija Hakkila. Sitä ennen hän on opiskellut Helsingin Konservatoriossa, opettajanaan Antti Holtti, kamarimusiikkiopettajana Liisa Malmivaara sekä lied-opettajana Heikki Pellinen. Hän on osallistunut useille mestarikursseille ja ottanut osaa kilpailuihin Suomessa ja ulkomailla.
Albert Sahlström, viulu (s. 2003) aloitti viulunsoiton viisivuotiaana Jennika Pohjolan oppilaana ja on sen jälkeen ollut Annemarie Åströmin ja Anni Ylikallion opissa. Syksystä 2018 lähtien hän on opiskellut Janne Malmivaaran oppilaana Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa. Tämän lisäksi Albert opiskelee Jousiakatemiassa Porvoossa.
Saima Malmivaara, sello (s. 2006) aloitti viisivuotiaana sello-opintonsa Turun Konservatoriossa Jukka Perksalon johdolla. Porvoon musiikkiopistoon siirryttyään hän opiskeli ensin Heikki Hämäläisen ja sen jälkeen Tuomas Ylisen oppilaana. Vuonna 2021 hän pääsi Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen, jossa opettajana Tuomas Ylinen. Saima opiskelee myös Jousiakatemiassa.
VIRTUOSI DI KUHMO
Vuodesta 1995 itsenäisenä yhtyeenä toiminut Virtuosi di Kuhmo esiintyy muutamia kertoja vuosittain. Suurin osa VdK:n jäsenistä työskentelee helsinkiläisissä sinfoniaorkestereissa – osa myös esiintyy kansainvälisillä areenoilla solisteina ja kamarimuusikkona sekä opettaa eri musiikkikorkeakouluissa. Viime aikoina Virtuosi di Kuhmo on erikoistunut esittämään suurelle jousikokoonpanolle sävellettyjä teoksia; kvintetoista nonettoihin.
Tunnetuimpien teosten lisäksi VdK on etsinyt ja ottanut ohjelmistoonsa myös harvoin kuultuja sävellyksiä klassismin ja romantiikan ajalta. Virtuosi di Kuhmo pyrkii nykyisin viemään konserttejaan suurimpien kaupunkien ja musiikkifestivaalien lisäksi myös alueille missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää.