Lehdistötiedote 30.6.
1.7.2019
Muusikot kävelevät Hahkialan Kartanon pihalla
Koronakesä 2020
24.4.2020

16.3.2020

Kulttuuri goes online

Erikoista aikaa eletään koko yhteiskunnassa, kulttuurielämä mukaan lukien. Toivotaan että tilanne normalisoituu pikku hiljaa ja että mahdollisimman harvat joutuvat tilanteesta kärsimään vakavammin. Pientä epämukavuutta sietää varmasti itse kukin – ja poikkeustilanne saattaa laukaista positiivisiakin asioita. Tuntuu ainakin siltä, että ihmiset puhaltavat enemmän yhteen hiileen ja ovat valmiita joustamaan ja auttamaan muita.

Monet toiminnot yhteiskunnassa pyörivät entiseen malliin, toki hitaammilla kierroksilla ja normaalista poikkeavista lokaatioista käsin. Radion sinfoniaorkesterin piti aluksi jatkaa konserttitoimintaa suhteellisen normaalisti radion ja livestreamin välityksellä. Tämäkin tilanne muuttui nopeasti ja nyt konsertti-illat toteutetaan orkesterin jäsenten kamarimusiikkiyhtyeiden toimesta.

Asiallinen ratkaisu, ottaen huomioon työyhteisömme koon – lavalla kun on usein lähemmäs sata muusikkoa.

Tällä hetkellä aika kuluu kotona soittokuntoa ylläpitäessä, harjoitellessa (toivottavasti) tulevia ohjelmia ja odotellessa kenties keikkaa Musiikkitalon lavalle kameroiden eteen. Tavallaan tilanne on poikkeuksellista luksusta, ehtii harjoitella rauhassa soittotaitoa kehittäviä asioita, ilman kiirettä pyrkiä oppimaan pino uusia teoksia ja tuhansia nuotteja nopeassa ajassa.

Mutta kyllä tämä outoa on siitä huolimatta, toivotaan että päästään palaamaan arkeen mahdollisimman pian.

Koska tuntuu siltä, että monilla on nyt paljon aikaa erilaisten tilaisuuksien, matkojen ym. peruunnuttua kannattaa, käyttää hyväksi kansainvälistenkin instituutioiden tarjontaa.

Muun muassa Berliinin Filharmonikot avasi oman Digital Concert Hall  – palvelunsa ilmaiseksi kaikille, New Yorkin Met Opera  tarjoaa päivittäin vaihtuvan HD-tallenteen menneistä esityksistä ja lisää tarjontaa löytyy esimerkiksi sosiaalista mediaa seuraamalla. Lista on pitkä.

Suurten taideyhteisöjen ulkopuoliset toimijat, solistit, kamarimuusikot ja monet muut ovat alkaneet lähettää ”kotikonsertteja” esim. Facebook, Twitter tai YouTube – livelähetyksinä. Näissä on ollut todella hieno tunnelma, kun samalla on voinut seurata katsojamäärää ja ihmisten haltioituneita kommentteja. Itse katselin lauantaina esimerkiksi Igor Levitin musisointia :

..Lisäksi hyvän ystävän Samae Koskisen lähetystä (tässä osa streamista)  

Ja tämän jälkeen ovat ehtineet eetteriin myös tutut Eriikka ja Emil erittäin kiinnostavan ohjelman parissa!

Näitä kotimaisia kevyemmän genren keikkoja listaamaan on muuten perustettu pikaisesti www.koronakonsertit.fi


Virtuaalinen kitarakotelo auki

Monelle yhteisölle meneillään oleva tilanne on taloudellisesti vaikea. Mainitsemaani solidaarisuuden lisääntymistä kuvastaa kuitenkin se, että monet lipun peruuntuneeseen tapahtumaan ostaneet eivät haluakaan rahojaan takaisin, vaan tukevat mieluummin heille tärkeää tapahtumajärjestäjää. Hienoa kerta kaikkiaan!

Näiden muutaman päivän aikaisten livestream-keikkojen kommenteissa olen huomannut, että monet kuulijat saattaisivat haluta ”tipata” esiintyjää omalta kotisohvaltaan käsin. Monet tuntuvat näistä virtuaalikeikoista siinä määrin nauttivan ja tietävät varmasti myös sen, että monen muun pienyrittäjän tavoin myös freelance-muusikoiden leipä ei tästä levene muutamaan viikkoon.

Maailmalla olisi olemassa valmiita palveluita (Pateron, Ko-Fi ym.), mitä monet ulkomaiset yhtyeet, bloggarit, taiteilijat ynnä muut käyttävät. Näiden kautta voi helposti nappia painamalla lahjoittaa pienen summan arvostamalleen sisällöntuottajalle tai ryhtyä vaikka kuukausilahjoittajaksi. Tässä tilanteessa nettiyleisöt kasvavat yllättävän suuriksi ja jos vaikka pienikin osa kuulijoista tippaisi esimerkiksi vain oluttuopin hinnan, voisi esiintyjä saada soittamastaan keikasta aivan säädyllisen ”oikeaan” keikkaan verrattavan palkan.

Ongelma tulee kuitenkin siinä, että Suomen lain mukaan tällainen vastikkeeton ”rahankeräys” ei ole laillista. Ymmärrän kyllä, että suurempien keräysten järjestäminen vaatii valvontaa, mutta toisaalta – ulkona kadulla saa toki soittaa ja pitää kitarakoteloa auki – samoin kun pyytää tippiä palveluita tuotettaessa.

Tässä tilanteessa toivoisi siis, että päättäjät tutkisivat tällaisenkin parhaimmillaan elvyttävän laintulkinnan muutoksen mahdollisuutta. En tiedä olisiko se lainkaan mahdollista, mutta ehkä joku viisaampi voi asiaa pohtia? Monella artistilla on lisäksi usein valmiiksi firma, toiminimi tai taustayhdistys, joten saatu ”keikkapalkka” olisi helppo ohjata sellaisen kautta asianmukaiseen kirjanpitoon. Verotulojakaan ei jäisi saamatta sen enempää kuin muissa omiin ilmoituksiin perustuvissa jakamispalveluissa.

Pohdintoja aiheesta löytyy myös ”Kirjailijan elämää” -blogista.


Hauhon musiikkijuhlien rakentamista jatketaan tällä hetkellä normaalisti – toivomme että kuitenkin ymmärrätte, mikäli ohjelmajulkaisumme mahdollisesti venyy hieman luvatusta. Haluamme hetken seurata maailmantilannetta, jotta emme joutuisi myöhemmin tekemään suuria muutoksia jo julkaistuihin suunnitelmiin.

Kaikesta huolimatta, oikein hyvää ja aurinkoista kevättä teille – pysytään kaikki terveinä!

Terveisin,
Mikko

Kirjoittaja soittaa ammatikseen selloa ja harrastaa musiikkijuhlien järjestämistä.

Comments are closed.