Syystunnelmia ja joulun odotusta
1.12.2017
Lehdistötiedote 18.4.
21.4.2018

15.2.2018

Kevään konsertista – ja vähän muustakin

Kevään konsertista – ja vähän muustakin

Kun Hauhon musiikkijuhlien henkinen (ja vuosittain heinäkuussa fyysinenkin) koti Hahkialan Kartano juhli viime elokuussa päärakennuksensa satavuotista olemassaoloa, tuumailimme kollegani Ollin kanssa miten huomioida Kartanon mainiota väkeä tämän juhlan johdosta. 

Materiaalisten lahjojen sijaan päädyimme lahjoittamaan koko Hahkialan henkilökunnalle oman konsertin. Vuosien varrella on nimittäin monesti tullut juteltua heidän kanssaan musiikkiasioistakin, mutta samalla olemme tajunneet että eipä heillä juurikaan ole tilaisuutta konsertteihimme osallistua… Sen verran kiirettä Hauhon musiikkijuhlien läsnäolo nimittäin Kartanolla aiheuttaa.

Kun tätä konserttia sitten aloimme järjestää, heräsi myös uusi ajatus: Kun kerran konserttia ollaan Hauholle järjestämässä – pitäisikö ottaa selvää olisiko joku muukin kiinnostunut? 

Päätimme siis tehdä Hauhon musiikkijuhlien kanta-asiakkaiden keskuudessa pienen sähköpostikyselyn siitä, kiinnostaisiko heitä tällainen keväinen ”bonus”-konsertti  kesän festivaalia odotellessa.

(Halutessasi voit liittyä tähän kanta-asiakkaidemme ”sisäpiiriin” vaikka tästä. )

Kiinnostusta löytyi mukavasti ja lisäksi saimme mukavasti haarukoitua muutaman ajankohdan joukosta sellaisen, joka useimmille tuntui käyvän. 

Kymmenen vuotta sitten olisimme ehkä olisimme ehkä vaan päättäneet järjestää konsertin päivänä x ja alkaneet sitten vimmatusti lyömään rumpua toivoen että sana ihmisiä tavoittaa, joku olisi kiinnostunut ja paikalle kaiken lisäksi ehtisi.

Saimme heti kättelyssä suunnitelmistamme tiedottaessa mukavan määrän varauksia konserttiin ja koska paikkoja jäi vielä muillekin halukkaille, tämän tekstin julkaisuaikaan on konsertista juuri tiedotettu laajemminkin.

Lue lisää 7.4.2018 konsertistamme!

 

Sähköinen viidakkorumpu käyttöön

 

Ajatuksena on tämän yksittäisen kausikonsertin yhteydessä samalla selvittää, kuinka hyvin nykypäivänä voi aiheesta kiinnostuneita ihmisiä informoida suoraan sähköisiä kanavia myöden.

Hauhon musiikkijuhlien kaltaiselle pienelle organisaatiolle tämän 2000-luvun ”viidakkorummun” – eli sähköpostin ja eri sosiaalisten medioiden – mahdollisuudet ovat erittäin tervetulleita. Paljon mieluummin käytämme nimittäin pienet resurssimme sisällön – eli musiikin – tuottamiseen, emmekä mainosbudjettiin. (Nukumme kuitenkin yömme rauhassa kaikesta huolimatta, luottaen siihen että perinteiset mediat eivät meidän pikku harjoituksemme takia kaadu…)

Huhtikuinen konsertti on siis samalla myös mielenkiintoinen testi:

Jos kaikki sujuu myös excel-taulukoiden parissa tyydyttävästi, voisimme mainiosti järjestää vastaavan konsertin syksylläkin. Tai ehkä vaikka joulun aikoihin.

Tai oikeastaan juuri silloin milloin yleisömme haluaa.

 

Tässä kausikonsertti-tuumailussa on takana myös toinenkin ajatus:

Monesti musiikkielämää vähemmän seuraavat maallikot ovat äimistyneitä, kun he kuulevat jonkin konserttiohjelman esitettävän vain kerran – tai maksimissaan kaksi. Eikä oikeastaan ihme; onhan esim. teatterimaailmassa tilanne aivan erilainen – esityksiä on yleensä lukuisia ja jos yksi ilta ei katsojalle käy niin toinen mahdollisuus todennäköisesti löytyy.

Tästäkin syystä onkin omien projektien parissa tullut pyrkimystä saada esitettyä tiettyjä konserttiohjelmia tai teoksia useammin kuin sen yhden kerran. Myös jos ajattelee esimerkiksi omaa ”päivätyötä” orkesterissa, niin opeteltavien teosten pino ja sitä myötä myös nuottien määrä vuodessa on aikamoinen. Joten siis aivan omankin muusikkouden kannalta on todella piristävää saada lisää mahdollisuuksia palata tuttujen teosten pariin pienten taukojen jälkeen – tai vaikka esittää niitä useamman kerran peräjälkeenkin ja vertailla eri iltojen esityksiä ja tunnelmia.

Otaksun ja tiedänkin myös että en ole ajatukseni kanssa yksin. Siksi siis mahdollisiin tuleviin Hauhon musiikkijuhlien ”kausikonsertteihin” olisi varmasti helposti muitakin esiintyjiä ja produktioita tarjolla. Konsertin järjestäminen tällä mallilla olisi myös huomattavasti kevyempää kuin ”uniikin” konsertin, missä tietty ryhmä valmistaa teoksen ainoastaan kyseistä tilaisuutta varten ja kaikki kulut pitäisi kattaa vain ja ainoastaan yhden konsertin tuotolla.

Yhtä kaikki, toteutuessaan tällainen kausikonserttisarja toisi lisää tarjontaan Hämeeseen myös kesäkauden ulkopuolella.

Seuraillaanpa siis, miten huhtikuussa sujuu ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

 

 

Talvisin terveisin,

Mikko

Jos tämän jutun aihepiiri herättää ajatuksia, kommentit ja ideat ovat erittäin tervetulleita. Jätä kommenttisi allaolevaan kenttään tai lähetä suoraan vaikka osoitteeseen info(at)hauhofestival.fi

1 Comment

  1. Eeva Simola-Erholtz sanoo:

    Hei, kiitokset hauskasta ideasta ja aivan mainiosta kausikonsertista 7.4.2018! Monipuolisen Mendelssohnin jälkeen maistui 2000-luvun vielä monipuolisempi Kenji Bunch niin soittajavirtuooseille kuin yleisöllekin. Näiden jousikvintettojen jälkeen maistuivat hyvä kahvi ja kevyt kakku. 2 x 150 km meni kevyesti, tullen palaten. -Kesää odotellessa!