Jukka Harju
käyrätorvi
Jukka Harjun musiikkiuran lähtölaukaus oli 11-vuotiaan käyrätorvensoittajan esiintyminen Irlannin radio-orkesterin solistina EBU:n Nuorten solistien konsertissa Dublinissa vuonna 1986. Opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla ja myöhemmin varsinaisena opiskelijana Kalervo Kulmalan johdolla. Roland Bergerin filharmoninen loppusilaus Wienin musiikkikorkeakoulussa täydensi musiikin maisterin oppiarvon. Harju on sijoittunut useissa instrumenttinsa kansainvälisissä musiikkikilpailuissa ikäryhmänsä kärkisijoille. Äänenjohtajatehtävissä hän on vieraillut mm. Claudio Abbadon johtamassa Gustav Mahler -orkesterissa, EU:n nuoriso-orkesterissa, Ranskan radio-orkesterissa sekä Tukholman suurissa sinfoniaorkestereissa.
Solistina Harju on esiintynyt paitsi kotimaassamme, myös Irlannissa, Virossa, Islannissa, Ruotsissa, Italiassa ja Kanadassa. Voitto kansainvälisessä Holger Fransman -käyrätorvikilpailussa vuonna 2005 toi Lieksan Vaskiviikkojen Vuoden vaskisoittaja 2006 -arvonimen kansainvälisistä ansioista muusikkona sekä tunnustukseksi vaskimusiikin säveltäjänä. Harju on toiminut Radion sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvensoittajana vuodesta 2008, ensin sijaisena ja vuodesta 2009 vakituisena jäsenenä.
www.jukkaharju.fiJohanna Iivanainen
laulaja-lauluntekijä
Johanna aloitti pianonsoiton 5 –vuotiaana Oulun konservatoriossa ja ylioppilaaksi päästyään hän aloitti musiikkikasvatuksen opiskelun Oulun yliopistossa . Lopulta kiinnostus jazziin ja opiskelumahdollisuus Oulunkylän Pop & Jazz Konservatoriossa sai Johannan muuttamaan Helsingin seudulle vuonna 1996. Myöhemmin hän on toiminut myös laulunopettajana Stadiassa ja entisessä oppilaitoksessaan Oulunkylässä.
Johannan raikkaan luonnollinen esiintyminen ja sävykäs tulkinta on saavuttanut suuren suosion ja varsinkin hänen monipuolisuutensa on suorastaan hätkähdyttävä kattaen levytyksiä jazzin, accappellan, popin, dancen ja lastenmusiikin alueilta.
Aktiivisimpia yhteistyökumppaneita ovat olleet Eero Koivistoisen yhtye, Antti Sarpila Swing Band, Trio Ahvenlahti-Koivistoinen-Iivanainen, JimJamMurMur, Johanna ja Mikko Iivanainen Duo, 1N ja Korpi Ensemble.
Vuonna 2002 Johanna sai Louis Armstrong -palkinnon ja vuotta myöhemmin Sony Electronics Finland ja Suomen Jazzliitto myönsivät hänelle historian ensimmäisen Sony jazz -palkinnon. Vuonna 2011 julkaistiin soololevy "Kadotaan Uneen", jossa kuullaan paljon Johannan omia sävellyksiä. Levyn tuottajana toimi Edu Kettunen ja sen julkaisi Texicalli Records Oy. Vuonna 2012 helmikuussa julkaistiin 1n yhtyeen kokoelma 1998-2012.
Mikko Ivars
sello
Mikko Ivars opiskeli Sibelius-Akatemiassa Martti Rousin johdolla ja täydensi opintojaan mm. Arto Noraksen, Boris Pergamenchikowin, Ralph Kirshbaumin sekä Truls Mørkin mestarikursseilla.
Omien konserttiensa lisäksi Ivars on tehnyt levytyksiä sekä radionauhoituksia eri kamariyhtyeiden jäsenenä. Kamarimuusikkona hän on myös esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa Euroopan maissa sekä Venäjällä, Turkissa, Meksikossa, USA:ssa ja Japanissa. Ammattilaisura orkesterimuusikkona alkoi Suomen kansallisoopperan orkesterissa vuonna 1996 ja vuodesta 2003 lähtien Ivars on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterissa. Hän on myös Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin soolosellisti ja musisoi ahkerasti Avanti!:n riveissä. Myös solistikokemusta on kertynyt edellä vuosien varrella silloin tällöin.
Ivars on perustanut Hauhon musiikkijuhlat ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana.
Kuva: Jaakko Paarvala
Olli Kilpiö
alttoviulu
"Ollessani 7-vuotias kysyivät vanhempani viekkaasti minulta, haluaisinko opiskella musiikkiopistossa kotikaupungissani Hyvinkäällä. Koska opettajaperheen kodissa luonnollisesti oli piano, vastasin sen kummempia harkitsematta, että juu; pianoa, ilman muuta. Tuohon aikaan Hyvinkään musiikkiopiston rehtori Pentti Raitio päätti valintakoe- esityksen perusteella mitä instrumenttia kunkin pienokaisen tuli opistossa opiskella ja sain käteeni toiveistani poiketen viulun. Tämä oli lopulta onnenpotku minulle, sillä viulun varressa pääsin jo hyvin varhaisessa vaiheessa osallistumaan yhteismusisointiin, joka mielestäni on inhimillisen kommunikaation korkein taso ja pianistina olisin todennäköisesti jäänyt moisesta toiminnasta aluksi paitsi. Seitsemän vuoden viuluopintojen jälkeen päätti rehtori Raitio puolestani, että minun oli aika vaihtaa alttoviuluun. Tässä vaiheessa olin jo päättänyt aloittaa urani ammattimuusikon kapean, mutta loputtoman pitkän leivän parissa.
Alttoviulunsoittoa opiskelin ensin Hyvinkään musiikkiopistossa Veikko Kososen avustuksella. Neljän vuoden yhteistyön jälkeen päätin pyrkiä Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle, jonne pääsinkin ystäväni Mikko Ivarsin avustuksella; soitimme nimittäin pääsykokeissa Beethovenin duon alttoviululle ja sellolle.
Sibelius-Akatemiassa soitin paljon kamarimusiikkia ja osallistuin kaikkiin mahdollisiin yhteissoitantoprojekteihin joihin vain ehdin, lisäksi työskentelin jo tuolloin avustajana kaikissa pääkaupunkiseudun orkestereissa. Alttoviulunsoittoa minulle opettivat ensin Matti Hirvikangas ja sittemmin Teemu Kupiainen, jonka johdolla suoritin diplomitutkintoni keväällä 1995 erinomaisin arvosanoin.
Vaikka aikani Sibelius- Akatemiassa olikin aika ajoin vain verorahoilla kustannettua nuorten aikuisten päivähoitoa (valmistuin musiikin maisteriksi vasta keväällä 2008), oli se kuitenkin tärkeää aikaa oman henkisen ja taiteellisen kehitykseni kannalta.
Myöhempinä vuosina opiskelin alttoviulunsoittoa lukuisilla mestarikursseilla korkealuokkaisten alttoviulistien avustuksella (Rainer Moog, Thomas Riebl, Hariolf Schlichtig), sain paikan Radion sinfoniaorkesterista (1998) ja opiskelin Kölnin musiikkikorkeakoulussa Rainer Moogin johdolla (1998–2000)."
Olli Kilpiö on perustanut Hauhon musiikkijuhlat ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana. Vuonna 2011 Kilpiölle myönnettiin Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto.
Matilda Kärkkäinen
piano
Pianisti Matilda Kärkkäinen esiintyy aktiivisesti niin soolo- kuin kamarimusiikkiohjelmiston parissa. Hän on valmistunut musiikin tohtoriksi vuonna 2017 Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Kärkkäisen taiteellisen tohtorintutkinnon aiheena oli pianosonaatin moniulotteisuus. Hänen merkittävimpiä opettajiaan ovat olleet Marita Viitasalo ja professori Erik T. Tawaststjerna. Hän on täydentänyt opintojaan myös Wienin musiikkiyliopistossa ja Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa Tukholmassa. Ensikonserttinsa hän soitti vuonna 2009. Kärkkäinen on palkittu Jyväskylän pianokilpailussa 2004, Nyborgin pohjoismaisessa pianokilpailussa 2004, ja kansainvälisessä Ciurlionis-kilpailussa Liettuassa (erikoispalkinto parhaasta nykymusiikkiteoksen esityksestä 2003).
Uuden musiikin parissa Kärkkäinen on sittemmin soittanut useita kantaesityksiä, levyttänyt kantaesittämäänsä musiikkia sekä tehnyt siitä nauhoituksia Yleisradiolle. Kärkkäinen toimii pianonsoiton lehtorina Itä-Helsingin musiikkiopistossa sekä kamaripianistina Sibelius-Akatemiassa.
Tuomas Lehto
sello
.
sello
Tuomas Lehto esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa ja häntä voi myös kuulla monilla festivaaleilla. Lehto on Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti, Uusi Helsinki-kvartetin sellisti ja Total Cello Ensemblen jäsen sekä KuruFest-festivaalin taiteellinen johtaja.
Tuomas Lehto aloitti sellonsoiton opinnot kolmevuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiiskin ja myöhemmin Marko Ylösen ja Jan-Erik Gustafssonin johdolla. Vuonna 2007-2008 hän opiskeli Tukholmassa Torleif Thedéenin luokalla.
Lehto on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja levyttänyt ahkerasti solistina ja erilaisten yhtyeiden jäsenenä. Hän on myös kantaesittänyt useita teoksia, mm. Ville Matvejeffin sellokonserton. Kilpailumenestystä on Turun sellokilpailusta vuodelta 2006.
www.tuomaslehto.comEriikka Maalismaa
viulu
Eriikka Maalismaan rakkaimpia musiikkihautomoita ovat Jousia Ensemble ja Jousia-kvartetti, Avanti!, Tristero-pianotrio, Ristiveto sekä Härö-kollektiivi.
Hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin II konserttimestarina vuoteen 2016 saakka, ja jatkaa nyt elämäänsä freelance-muusikkona. Eriikka on soittanut lukuisten orkesterien konserttimestarina ja äänenjohtajana (mm. Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra, BBC Symphony Orchestra) ja rakastaa kamarimuusikon, organisaattorin ja sekatyöläisen rooliaan. Hänen unelmansa on säilyttää innostus, hämmästys ja huumori musiikintekemisessä eläkepäiviin saakka.
Kuva: Maarit Kytöharju
www.eriikkamaalismaa.comReeta Maalismaa
viulu
Reeta Maalismaa on opiskellut viulunsoittoa Länsi-Pohjan musiikkiopistossa, Oulun konservatoriossa, Sibelius-Akatemiassa sekä Liszt-Akatemiassa Budapestissa. Maalismaa valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian solistiselta osastolta professori Mi-Kyung Leen luokalta vuonna 2003. Hän on täydentänyt opintojaan lukuisilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Ana Chumachenko, Valentin Zhuk ja Ysaÿe-kvartetti.
Vuodesta 2003 Maalismaa on soittanut Radion sinfoniaorkesterin ykkösviulistina, minkä lisäksi hän on kamariorkesteri Jousia Ensemblen ja Virtuosi di Kuhmon jäsen.
Reeta Maalismaa, käyrätorvisti Jukka Harju ja pianisti Sonja Fräki julkaisivat uutta suomalaista kamarimusiikkia käyrätorvitriolle vuonna 2016. Levy Northern Attraction arvioitiin viime aikojen kiinnostavimpien uuden musiikin julkaisujen joukkoon.
Maalismaa on esiintynyt kamarimuusikkona lukuisilla festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Kuhmon Kamarimusiikin Nuori taiteilija vuodelta 2005 nauttii edelleen kamarimusisoinnin vapaudesta ja esiintymisen ilosta.
Jukka Perko
saksofoni
Jukka Perkon kansainvälinen ura alkoi rakettimaisella nousulla vuonna 1987 itsensä Dizzy Gillespien pestattua vasta 19-vuotiaan Perkon big bandiinsä. Hänen häikäisevää soittoaan verrattiin nuoreen Charlie Parkeriin ja arvostelut olivat ylistäviä. Gillespien yhtyeessä vietetyn kahden vuoden jälkeen hän on johtanut omia yhtyeitään ja esiintynyt yli 40 maassa. Loistavan soittotekniikkansa siivittämänä ja yhdistelemällä suomalaiskansallisia ominaispiirteitä jazzin perinteeseen hän on kasvanut yhdeksi sukupolvensa tärkeimmistä saksofonisteista.
Jukka Perko & Hurmio-orkesterin Music of Olavi Virta (2000) oli kaikkien aikojen ensimmäinen suomalaislevytys arvostetulle jazzjulkaisijalle Blue Note -levymerkille. Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin kanssa levytetty Kaanaanmaa (2002) taas toi esiin uusia ulottuvuuksia suomalaisesta identiteettistä ja virsiperinteestä. Tämän jälkeen hän teki neljä muutakin levytystä Blue Notelle, kunnes vuonna 2015 hän levytti duolevyn pianisti Iiro Rantalan kanssa saksalaiselle ACT Music -levy-yhtiölle. Tuorein levytys on huhtikuulta 2017 juhlistaen Dizzy Gillespien 100-vuotisjuhlavuotta.
Jukka Perko on tunnettu lukuisista menestyneistä yhtyeistään, joista tällä hetkellä ajankohtaisimmat ovat kahden kitaran ja saksofonin muodosta Jukka Perko Avara sekä Jukka Perko Tritone maamme ykköskompin, basisti Antti Lötjösen ja rumpali Teppo Mäkysen kanssa. Omien yhtyeidensä lisäksi hän on sinfoniaorkestereiden ja big bandien vakituinen solistivieras. Soittamisen ohessa Perko toimii Viapori Jazz -festivaalin taiteellisena johtajana sekä opettajana Sibelius-Akatemiassa.
Niamh McKenna
huilu
Niamh McKenna on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on toiminut Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014. Vuonna 2017 hän voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Crusell-huilukilpailussa. McKenna on opiskellut Lyypekissä, Freiburgissa, Baselissa ja Amsterdamissa Angela Firkinsin, Felix Rengglin ja Kersten McCallin johdolla. Sibelius-Akatemiassa hän on opiskellut vuodesta 2015 alkaen Petri Alangon luokalla.
McKenna on soittanut Baselin sinfoniaorkesterissa, Freiburgin ja Lyypekin filharmonisissa orkestereissa ja Royal Concertgebouw’n kamariorkesterissa. Hän on ollut myös Schleswig-Holsteinin festivaaliorkesterin ja Euroopan Unionin nuoriso-orkesterin jäsen. Kaudella 2013/14 hän oli Royal Concertgebouw’n orkesteriakatemiassa. Muutettuaan Suomeen McKenna on toiminut tarvittaessa huilun äänenjohtajan sijaisena RSO:ssa ja Tapiola Sinfoniettassa.
McKenna on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona myös monilla festivaaleilla, kuten KuruFest-festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Alankomaiden Schiermonnikoog-festivaalilla sekä Crusell-viikolla ja Turun musiikkijuhlilla.
Riitta-Liisa Ristiluoma
alttoviulu
Vihdin Nummelasta kotoisin oleva Riitta-Liisa Ristiluoma aloitti viulunsoiton neljän vanhana. Jotta pikkuviulistin kiinnostus soittoharrastustaan kohtaan olisi säilynyt, annettiin yhdeksänvuotiaalle Riitta-Liisalle käsiinsä alttoviulu. Puuhastelu jatkui sittemmin Sibelius-Akatemiassa Jouko Mansneruksen opissa sekä Kölnin musiikkikorkeakoulussa prof. Rainer Moogin luokalla. Maisterin paperien lisäksi Sibelius-Akatemiasta on kertynyt barokkialttoviuluopintoja Kreeta-Maria Kentalan johdolla.
Ristiluoma on aktiivisesti esiintynyt kamarimuusikkona mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Crusell-viikolla, Hauhon musiikkijuhlilla ja Rauma Festivossa. Vuonna 1989 Vihdin Viuluviikareista alkanut orkesterimuusikon ura on vienyt avustajaksi mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Radion sinfoniaorkesterin riveihin, lisäksi periodisoittimilla soittavat Helsingin Barokkiorkesteri ja Suomalainen Barokkiorkesteri ovat tulleet tutuiksi lukuisissa konserteissa. Nuoruuden orastava kiinnostus nykymusiikkia kohtaan on ajan myötä kasvanut Avanti!:n joukoissa.
Päätyönään Ristiluoma toimii Suomen Kansallisoopperan orkesterin sooloalttoviulistina. Yhteistyö ja keikat laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen kanssa ovat muodostuneet myös tärkeäksi henkireiäksi, Samae Koskisen jousikvartetin jäsenenä Ristiluoma on ollut sen perustamisesta lähtien.
Kristian Sallinen
alttoviulu
Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taiteilija vuonna 2018, Kristian Sallinen (s. 2001) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Vuonna 2013 instrumentiksi vaihtui alttoviulu. Vuodesta 2015 lähtien Kristian on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Teemu Kupiaisen oppilaana. Hän on osallistunut myös mm. Yuval Gotlibovichin, Lilli Maijalan ja Roland Vamosin mestarikursseille. Sivuaineenaan hän soittaa pianoa Meri Louhoksen yksityisoppilaana.
Kristian opiskelee myös orkesterinjohtoa professori Jorma Panulan johdolla. Hän on kapellimestarikurssien yhteydessä johtanut mm. Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereita, Liettuan valtion sinfoniaorkesteria sekä Pazardzhikin sinfoniaorkesteria Bulgariassa.
Kristian saavutti 3. sijan Tampereen valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa (2017) sekä sai Vilho ja Lahja Koposen säätiön palkinnon nuorelle ja lahjakkaalle osallistujalle. Hänet palkittiin myös kilpailua varten sävelletyn tilausteoksen parhaasta esityksestä.
Kristianille myönnettiin keväällä 2017 Pro Musica -tunnustuspalkinto, ja Suomen säveltaiteen tukisäätiö on tukenut hänen kapellimestariopintojaan apurahalla.
Mirka Viitala
piano
Mirka Viitala aloitti pianistintaipaleensa nelivuotiaana isänsä johdolla, matkaten Kuusamon musiikkikoulun kautta Sibelius-Akatemiaan. Hän opiskeli mm. prof. Matti Raekallion ja prof. Ralf Gothonin ohjauksessa ja täydensi opintojaan Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa prof. Jan Wijnin oppilaana sekä Murray Perahian, Liisa Pohjolan, Olli Mustosen sekä Dmitri Bashkirovin mestarikursseilla.
Viitala on palkittu useissa kotimaisissa sekä kansainvälisissä pianokilpailuissa, mm. saavuttaen 1. palkinnon Fazerin pianokilpailuissa 1988 ja Espoon kamarimusiikkikilpailuissa 1992, sekä 2. palkinnon Tel Hai Masterclasses-kilpailuissa Israelissa 1996. Hänet on palkittu Sibelius-Akatemian Helmi Vesa-pianokilpailuissa vuosina 1990 ja 1999. Vuonna 1994 Sienan Accademia Musicale Chigiana myönsi hänelle Diploma di Merito-tunnustuksen.
Hän soitti menestyksekkään ensikonserttinsa Sibelius-Akatemian debyyttisarjassa Helsingissä vuonna 1999. Seuraavan vuoden kohokohtiin kuuluivat resitaalikonsertti Helsingin Juhlaviikkojen Nuoret virtuoosit-konserttisarjassa sekä Schleswig-Holsteinin musiikkijuhlilla Saksassa. Viitala on esiintynyt orkesterin solistina, sooloresitaalein sekä kamarimuusikkona kotimaan lisäksi Euroopassa, USA:ssa, Israelissa, Venäjällä ja Etelä-Afrikassa. Hän on esiintynyt myös lukuisilla nimekkäillä musiikkijuhlilla, kuten Usedomin musiikkijuhlilla, Espoon pianoviikoilla, Kuhmon kamarimusiikissa, Mäntän musiikkijuhlilla sekä Pohjoismaisilla musiikkipäivillä. YLE:lle hän on tallentanut musiikkia vuodesta 2000.
Viitalan laaja ja monipuolinen soolo-ja kamarimusiikkiohjelmisto ulottuu barokkimusiikista aina uusimpaan uuteen; hän on kantaesittänyt lukuisia koti- ja ulkomaisten säveltäjien, kuten Matthew Whittallin, Pasi Lyytikäisen ja Henrik Denerinin teoksia. Viitala on viime vuosina esiintynyt useasti myös maamme eturivin nykymusiikkiyhtyeiden defunensemblen, Avanti!n ja Zagros Ensemblen riveissä. Vuodesta 2016 hän on ollut historialliseen avantgarde-ohjelmistoon keskittyneen UMUU-kollektiivin jäsen.
Kuva: Tuomo Eerikäinen
www.mirkaviitala.comEmma Vähälä
viulu
Emma Vähälä aloitti viulunsoiton opinnot viisi vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan Pertti Sutisen ja vuonna 1993 Tuomas Haapasen oppilaaksi. Kuhmon viulukoulussa vuosina 1988–1992 hänen opettajinaan toimivat Zinaida Gilels, Ilja Grubert ja Pavel Vernikov.
Vähälä on palkittu useissa viulukilpailuissa. Varhaisinta kilpailumenestystä hän saavutti jo vuonna 1984 Espoon musiikkikoulun kamarimusiikkikilpailuissa ja myöhemmin Jyväskylän ja Kuopion valtakunnallisissa viulukilpailuissa. Emma Vähälä palkittiin myös Kuhmon kansinvälisessä duo-kilpailuissa vuonna 1998.
Vähälä suoritti diplominsa Sibelius-Akatemiasta parhain mahdollisin arvosanoin vuonna 2000. Samana vuonna hänet valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevaksi 2. konserttimestariksi. Musiikin maisteriksi Vähälä valmistui vuonna 2003. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Igor Ozimin ja Cho-Liang Linin mestarikursseilla.
Emma Vähälä esiintyy solistina ja kamarimuusikkona ja hän on esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa Euroopan maissa sekä Amerikassa, Venäjällä ja Japanissa. Hän on Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin jäsen ja soittaa Avanti!n ja Suomalaisen kamariorkesterin riveissä. Vuodesta 2008 Vähälä on vieraillut konserttimestarina Gulbenkianin sinfoniaorkesterissa Lissabonissa ja Orquestra da Musica da Casassa Portossa, Portugalissa. Emma Vähälä soittaa Pierre Silvestre viulua vuodelta 1848.
Seele-kvartetti
Seele-kvartetti koostuu nousevasta nuorisosta – soittajien keski-ikä on 16 vuotta. He kaikki ovat myös ansioituneita solisteja ja Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen opiskelijoita. Nuoret muusikot perustivat jousikvartetin omasta halustaan ja aloitteestaan syksyllä 2015.
Viiden kuukauden harjoittelun jälkeen he voittivat ensimmäisen kilpailunsa, VI valtakunnallisen Erkki Melartin -kamarimusiikkikilpailun II sarjan (2016). Seele‐kvartetti palkittiin 2. palkinnolla Berliinissä kansainvälisen Rising Stars Grand Prix ‐kilpailun 14–18‐vuotiaiden kamarimusiikkisarjassa. Seele on konsertoinut ja esiintynyt eri puolilla Suomea ja pitänyt oman konsertin myös Virossa.
Virtuosi di Kuhmo
Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri perustettiin vuonna 1992 jatkamaan aiemmin Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä toimineen samannimisen orkesterin perinteitä. Historiansa aikana orkesteri on esiintynyt suurimpien Euroopan maiden lisäksi Japanissa ja Venäjällä. VdK on niin ikään vieraillut lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla.
Orkesterin kiertueet ja Ondine-, EMI-, CPO-, ja Alba-levymerkeillä julkaistut äänitteet ovat keränneet kiittäviä arvioita maailman tärkeimmissä musiikkialan julkaisuissa. Mm. The Independent, Le Monde, Gramophone, The Strad ja BBC Music Magazine ovat ylistäneet orkesterin tasoa. Kaksi levytyksistä on myös ylittänyt Suomessa kultalevyyn oikeuttavat myyntilukemat.
Vuodesta 1995 itsenäisenä yhtyeenä toiminut Virtuosi di Kuhmo esiintyy muutamia kertoja vuosittain. Suurin osa VdK:n jäsenistä työskentelee helsinkiläisissä sinfoniaorkestereissa – osa myös esiintyy kansainvälisillä areenoilla solisteina ja kamarimuusikkona sekä opettaa eri musiikkikorkeakouluissa.
Viime aikoina Virtuosi di Kuhmo on erikoistunut esittämään suurelle jousikokoonpanolle sävellettyjä teoksia; kvintetoista nonettoihin. Tunnetuimpien teosten lisäksi VdK on etsinyt ja ottanut ohjelmistoonsa myös harvoin kuultuja sävellyksiä klassismin ja romantiikan ajalta. Virtuosi di Kuhmo pyrkii nykyisin viemään konserttejaan suurimpien kaupunkien ja musiikkifestivaalien lisäksi myös alueille missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää.
Kuva: Maarit Kytöharju
www.virtuosidikuhmo.fi