Anna-Leena Haikola
viulu
.
viulu
Anna-Leena Haikola aloitti viulunsoiton opinnot Limingan musiikkiopistossa ja siirtyi Oulun konservatorion jälkeen Sibelius-Akatemiaan. Siellä hän suoritti loppututkinnon vuonna 2003 Päivyt Mellerin johdolla erinomaisin arvosanoin.
Haikola opiskeli myös Yhdysvalloissa Northern Illinois yliopistossa Pierre Menardin ja Mathias Tacken johdolla. Opintojaan hän on täydentänyt useilla mestarikursseilla, opettajinaan mm. Hagai Shaham ja Pinchas Zukerman.
Anna-Leena tunnetaan monipuolisena viulistina, hän on kotonaan niin klassisen, nykymusiikin, kuin viihdemusiikinkin parissa. Hän on esiintynyt useilla musiikkijuhlilla sekä kotimaassa että ulkomailla, ja vierailee säännöllisesti konserttimestarina eri orkestereissa ja yhtyeissä. Vuodesta 1995 Haikola työskenteli vakituisesti Suomen Kansallisoopperan orkesterissa, kunnes vuonna 2003 hän siirtyi Helsingin kaupunginorkesterin viulistiksi. Siellä hänet valittiin myöhemmin samana vuonna 2.viulun äänenjohtajaksi. Hän soittaa vakituisesti myös mm. Virtuosi di Kuhmo, Zagros ja Avanti! -kamariorkestereissa, sekä Avanti!-kvartetin primaksena.Konsertit:
Emil Holmström
piano
Pianisti Emil Holmström on tullut tunnetuksi musiikin moniottelijana. Häntä voi kuulla mitä erilaisimmissa yhteyksissä isoista orkestereista kamarimusisoinnin kautta hämäriin UG-iltamiin. Toiminnallaan hän haluaa nostaa kiinnostusta tyylikausien ilmiöihin suhteessa musiikkiin sekä erityisesti avantgardismiin kautta aikojen, on se Ferrucio Busonia, Wienin toista koulua tai vaikka Beethovenia. Häntä ohjaa tietoisuus siitä, että mikään traditio ei pysy hengissä ellei sitä taukoamatta arvioi uudelleen ja pyri luomaan uutta. Holmströmin muusikkouteen on suuresti vaikuttanut toiminta Uusinta Ensemblessä sekä elektroakustiseen musiikkiin keskittyvässä yhtyeessä defunensemble. Hän on myös tuttu kasvo Avanti!:ssa.
Holmström on valmistunut Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli pianonsoittoa Erik T. Tawaststjernan, sävellystä Veli-Matti Puumalan ja satsioppia Olli Väisälän oppilaana. Lisäksi hän on täydentänyt opintojaan Pariisissa Marie-Françoise Bucquet’n johdolla.
Holmström on esiintynyt solistina, kamarimuusikkona ja liedpianistina ympäri Eurooppaa, Amerikoissa, Japanissa ja Australiassa. Hän on esiintynyt mm. RSO:n, Lapin kamariorkesterin ja Sinfonia Lahden solistina, figuroi tiuhaan suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa sekä pyörittää pitkäaikaisten kamarimusiikkipartnereidensa Markus Hohdin ja Eriikka Maalismaan kanssa Ristiveto-kollektiivia, joka keskittyy esittämään 1800-luvun lopun musiikkia periodisoittimin. Tällä hetkellä heillä on erityisesti työn alla Brahmsin ja Schumannin kamarimusiikki sekä Mozartin viulusonaatit.
Uuden musiikin esittäminen on merkittävä osa Holmströmin toimintaa: hän on tilannut teoksia nuorilta säveltäjiltä sekä kantaesittänyt kymmeniä teoksia. Hän on nauhoittanut Yleisradiolle ja Alba Recordsille sekä tehnyt ensilevytykset mm. Veli-Matti Puumalan teoksesta Hommages Fugitifs ja Magnus Lindbergin teoksesta Sonatas. Yhtyeidensä kautta hän on päätynyt esiintymään uuden musiikin keskuksiin, viime kaudella mm. Matthias Pintscherin profiilikonserttiin Hampurin Elbphilharmonie'hin yhdessä Luzernin festivaalin alumnien kanssa.
Tällä hetkellä Holmström nauttii valtion 5-vuotista taiteilija-apurahaa. Suomen Kulttuurirahasto ja Wihurin rahasto on ovat myös tukeneet Holmströmin toimintaa.
Konsertit:
Mikko Ivars
sello
Mikko Ivars opiskeli Sibelius-Akatemiassa Martti Rousin johdolla ja täydensi opintojaan mm. Arto Noraksen, Boris Pergamenchikowin, Ralph Kirshbaumin sekä Truls Mørkin mestarikursseilla.
Omien konserttiensa lisäksi Ivars on tehnyt levytyksiä sekä radionauhoituksia eri kamariyhtyeiden jäsenenä. Kamarimuusikkona hän on myös esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa Euroopan maissa sekä Venäjällä, Turkissa, Meksikossa, USA:ssa ja Japanissa. Vuodesta 2003 lähtien Ivars on työskennellyt Radion sinfoniaorkesterissa. Hän on myös Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin soolosellisti ja musisoi ahkerasti Avanti!:n riveissä. Myös solistikokemusta on kertynyt edellä mainittujen orkestereiden edessä.
Ivars on perustanut Hauhon musiikkijuhlat ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana.
Konsertit:
Seppo Kantonen
piano
Pianisti Seppo Kantonen on soittanut komean uransa varrella niin monissa yhteyksissä, että lyhyessä katsauksessa on mahdotonta tehdä oikeutta monipuolisen pianistin kaikille tekemisille.
Kantosen työnantajiin on vuosien varrella kuulunut niin UMO, saksofonisti Eero Koivistoinen, rumpali Jukkis Uotila kuin lukuisat Sibelius-Akatemian jazzosaston opiskelijatovereiden bänditkin. Kantosen omista yhtyeistä mainittakoon basisti Uffe Krokforsin ja rumpali Markku Ounaskarin kanssa kesällä 1997 syntynyt Klang-trio sekä 2000-luvun alussa trumpetisti Verneri Pohjolan, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Mika Kallion kanssa muodostettu Tokka-kvartetti.
Konsertit:
Olli Kilpiö
alttoviulu
"Ollessani 7-vuotias kysyivät vanhempani viekkaasti minulta, haluaisinko opiskella musiikkiopistossa kotikaupungissani Hyvinkäällä. Koska opettajaperheen kodissa luonnollisesti oli piano, vastasin sen kummempia harkitsematta, että juu; pianoa, ilman muuta. Tuohon aikaan Hyvinkään musiikkiopiston rehtori Pentti Raitio päätti valintakoe- esityksen perusteella mitä instrumenttia kunkin pienokaisen tuli opistossa opiskella ja sain käteeni toiveistani poiketen viulun. Tämä oli lopulta onnenpotku minulle, sillä viulun varressa pääsin jo hyvin varhaisessa vaiheessa osallistumaan yhteismusisointiin, joka mielestäni on inhimillisen kommunikaation korkein taso ja pianistina olisin todennäköisesti jäänyt moisesta toiminnasta aluksi paitsi. Seitsemän vuoden viuluopintojen jälkeen päätti rehtori Raitio puolestani, että minun oli aika vaihtaa alttoviuluun. Tässä vaiheessa olin jo päättänyt aloittaa urani ammattimuusikon kapean, mutta loputtoman pitkän leivän parissa.
Alttoviulunsoittoa opiskelin ensin Hyvinkään musiikkiopistossa Veikko Kososen avustuksella. Neljän vuoden yhteistyön jälkeen päätin pyrkiä Sibelius-Akatemian solistiselle osastolle, jonne pääsinkin ystäväni Mikko Ivarsin avustuksella; soitimme nimittäin pääsykokeissa Beethovenin duon alttoviululle ja sellolle.
Sibelius-Akatemiassa soitin paljon kamarimusiikkia ja osallistuin kaikkiin mahdollisiin yhteissoitantoprojekteihin joihin vain ehdin, lisäksi työskentelin jo tuolloin avustajana kaikissa pääkaupunkiseudun orkestereissa. Alttoviulunsoittoa minulle opettivat ensin Matti Hirvikangas ja sittemmin Teemu Kupiainen, jonka johdolla suoritin diplomitutkintoni keväällä 1995 erinomaisin arvosanoin.
Vaikka aikani Sibelius- Akatemiassa olikin aika ajoin vain verorahoilla kustannettua nuorten aikuisten päivähoitoa (valmistuin musiikin maisteriksi vasta keväällä 2008), oli se kuitenkin tärkeää aikaa oman henkisen ja taiteellisen kehitykseni kannalta.
Myöhempinä vuosina opiskelin alttoviulunsoittoa lukuisilla mestarikursseilla korkealuokkaisten alttoviulistien avustuksella (Rainer Moog, Thomas Riebl, Hariolf Schlichtig), sain paikan Radion sinfoniaorkesterista (1998) ja opiskelin Kölnin musiikkikorkeakoulussa Rainer Moogin johdolla (1998–2000)."
Olli Kilpiö on perustanut Hauhon musiikkijuhlat ja toimii tapahtuman taiteellisena johtajana. Vuonna 2011 Kilpiölle myönnettiin Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinto.
Konsertit:
Tuomas Lehto
sello
.
sello
Tuomas Lehto esiintyy aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa ja häntä voi myös kuulla monilla festivaaleilla. Lehto on Radion Sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti, Uusi Helsinki-kvartetin sellisti ja Total Cello Ensemblen jäsen sekä KuruFest-festivaalin taiteellinen johtaja.
Tuomas Lehto aloitti sellonsoiton opinnot kolmevuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiiskin ja myöhemmin Marko Ylösen ja Jan-Erik Gustafssonin johdolla. Vuonna 2007-2008 hän opiskeli Tukholmassa Torleif Thedéenin luokalla.
Lehto on tehnyt radionauhoituksia Suomen Yleisradiolle ja levyttänyt ahkerasti solistina ja erilaisten yhtyeiden jäsenenä. Hän on myös kantaesittänyt useita teoksia, mm. Ville Matvejeffin sellokonserton. Kilpailumenestystä on Turun sellokilpailusta vuodelta 2006.
www.tuomaslehto.comKonsertit:
Eriikka Maalismaa
viulu
Eriikka Maalismaan rakkaimpia musiikkihautomoita ovat Jousia Ensemble ja Jousia-kvartetti, Avanti!, Tristero-pianotrio, Ristiveto sekä Härö-kollektiivi.
Hän toimi Helsingin kaupunginorkesterin II konserttimestarina vuoteen 2016 saakka, ja jatkaa nyt elämäänsä freelance-muusikkona. Eriikka on soittanut lukuisten orkesterien konserttimestarina ja äänenjohtajana (mm. Tapiola Sinfonietta, Australian Chamber Orchestra, BBC Symphony Orchestra) ja rakastaa kamarimuusikon, organisaattorin ja sekatyöläisen rooliaan. Hänen unelmansa on säilyttää innostus, hämmästys ja huumori musiikintekemisessä eläkepäiviin saakka.
www.eriikkamaalismaa.comKonsertit:
Marzi Nyman
kitara
Kitaristi Marzi Nyman on paraatiesimerkki siitä monenlaisesta ja raja-aitoja kumartamattomasta muusikkoudesta, joka on tuonut suomalaiseen rytmimusiikkiin uudenlaista elinvoimaa.
Vuosien varrella Nyman ei ole pelkästään vaikuttanut useissa eri eturivin jazzyhtyeissä kitaristina, vaan hän on tehnyt paljon töitä myös televisioon ja elokuviin, säveltänyt teoksia orkestereille ja soittanut rivimuusikkona useilla eri levytyksillä. Pelkästään tällä vuosituhannella “musiikin kameleontiksi” kutsuttu monitaituri on ehtinyt soittaa jo lähemmäs neljälläkymmenellä levyllä.
Kuva: Maarit KytöharjuKonsertit:
Riitta-Liisa Ristiluoma
alttoviulu
Vihdin Nummelasta kotoisin oleva Riitta-Liisa Ristiluoma aloitti viulunsoiton neljän vanhana. Jotta pikkuviulistin kiinnostus soittoharrastustaan kohtaan olisi säilynyt, annettiin yhdeksänvuotiaalle Riitta-Liisalle käsiinsä alttoviulu. Puuhastelu jatkui sittemmin Sibelius-Akatemiassa Jouko Mansneruksen opissa sekä Kölnin musiikkikorkeakoulussa prof. Rainer Moogin luokalla. Maisterin paperien lisäksi Sibelius-Akatemiasta on kertynyt barokkialttoviuluopintoja Kreeta-Maria Kentalan johdolla.
Ristiluoma on aktiivisesti esiintynyt kamarimuusikkona mm. Kuhmon kamarimusiikissa, Crusell-viikolla, Hauhon musiikkijuhlilla ja Rauma Festivossa. Vuonna 1989 Vihdin Viuluviikareista alkanut orkesterimuusikon ura on vienyt avustajaksi mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Tapiola Sinfonietan ja Radion sinfoniaorkesterin riveihin, lisäksi periodisoittimilla soittavat Helsingin Barokkiorkesteri ja Suomalainen Barokkiorkesteri ovat tulleet tutuiksi lukuisissa konserteissa. Nuoruuden orastava kiinnostus nykymusiikkia kohtaan on ajan myötä kasvanut Avanti!:n joukoissa.
Päätyönään Ristiluoma toimii Suomen Kansallisoopperan orkesterin sooloalttoviulistina. Yhteistyö ja keikat laulaja-lauluntekijä Samae Koskisen kanssa ovat muodostuneet myös tärkeäksi henkireiäksi, Samae Koskisen jousikvartetin jäsenenä Ristiluoma on ollut sen perustamisesta lähtien.
Kuva: Maarit KytöharjuKonsertit:
Ossi Tanner
piano
Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taiteilija 2017
.
piano
Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taiteilija 2017
Ossi Tanner (s. 1997) opiskelee Sibelius-Akatemiassa prof. Erik T. Tawaststjernan oppilaana. Vuodet 2009-2015 hän opiskeli Länsi-Helsingin musiikkiopistossa opettajanaan Junio Kimanen. Venäläissyntyinen Konstantin Bogino on opettanut Tanneria vuodesta 2010. Vuonna 2013 Tanner valittiin Nuorten pianoakatemiaan.
Tanner voitti ensimmäisen palkinnon Leevi Madetoja –pianokilpailussa vuonna 2015. Vuotta aiemmin tuomaristo myönsi hänelle erikoispalkinnon Jyväskylän pianokilpailussa. Näiden lisäksi Tanner on palkittu useissa muissa kilpailuissa kansallisesti ja kansainvälisesti nuorten ikäsarjoissa. Vuonna 2015 Pro Musica –säätiö valitsi Tannerin vuoden nuoreksi muusikoksi. Häntä ovat tukeneet Pro Musica –säätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.
Ossi Tanner on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sekä Sibelius-lukion sinfoniaorkesterin solistina. Hän on musisoinut mm. Sakari Oramon, Atso Almilan, Pertti Pekkasen, Réka Szilvayn sekä Hagai Shahamin kanssa. Tanner on Kuhmon Kamarimusiikin nuori taiteilija. Sen lisäksi hänet on kutsuttu esiintymään Mäntän musiikkijuhlille, Kauniaisten musiikkijuhlille, Pianistit tunturissa –kiertueelle Lappiin, Ihminen ja Kosmos –tapahtumaan Kuhmoon sekä Tampereen pianoseuran Raatihuoneella järjestettävään konserttisarjaan. Tanner on vuoden 2017 Hauhon musiikkijuhlien nuori taiteilija ja stipendiaatti. Tammikuussa 2017 Ossi Tanner esiintyi Varsovassa Suomen ja Puolan pääministereille sekä soitti kaksi resitaalia Kroatiassa. Hän esiintyi myös useissa Suomi 100 –tilaisuuksissa Suomen Pankissa.
Ossi Tanner on osallistunut useiden huippumuusikoiden mestarikursseille, kuten esim. Soile Isokosken, Eero Heinosen, Paavali Jumppasen, Matti Raekallion, Henri Sigfridssonin sekä Antti Siiralan. Kamarimusiikkiopetusta hän on saanut mm. Paavo Pohjolalta, Teemu Kupiaiselta, Martti Rautiolta, Antti Tikkaselta sekä Marko Ylöseltä. Boris Berman, Thomas Hecht sekä Krzysztof Jablonski ovat myös opettaneet Tanneria.
Konsertit:
Teemu Viinikainen
kitara
.
kitara
Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi. Hänen pyrkimyksensä kehittyä edelleen tekee hänestä artistin, joka on kiinni nykyhetkessä, mutta katse suunnattuna tulevaisuuteen.
Hän aloitti soittamisen 7-vuotiaana ja ensimmäiset esiintymiset tapahtuivat 12-vuotiaana. Myöhemmin hän hakeutui opiskelemaan Helsingin Pop&Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Kranztin johdolla. Näistä vuosista lähtien hänelle on jäänyt kipinä jakaa opittuja taitoja eteenpäin. Hän on opettanut kitaransoittoa ja improvisointia Sibelius-Akatemian jazzosastolla jo vuodesta 2002 alkaen. Lisäksi hän on julkaissut kaksi jazzkitaran soittoa käsittelevää kirjaa ja näiden myötä hänestä on tullut kysytty luennoitsija ympäri Suomea.
Vuonna 2001 perustettu maineikas U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka menestyksessä hänellä oli tärkeä rooli. Tämä yhtye nousikin suureen suosioon kotimaassa ja voitti Getxo Jazz -festivaalin kansainvälisen jazzkilpailun vuonna 2001. Bändi sai muitakin huomionsoituksia kuten Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinnon ja Kritiikin kannukset -palkinnon, jonka myöntää Suomen arvostelijain liitto. Myöhemmistä henkilökohtaisista tunnustuksista mainittakoon Sony Jazzpalkinto ja Jazzliiton Yrjö-palkinto.
Ehkä merkittävimpänä ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan kuitenkin pitää hänen kysyntäänsä taitavana kitaristina. Hän on ollut luottomuusikko useille suomalaisen jazzin huippunimille, joista tärkein yhteistyökumppani on ollut saksofonisti Jukka Perko. Heidän pitkäaikainen yhtyeensä Jukka Perko Avara, jossa kolmantena jäsenenä on kitaristi Jarmo Saari, on julkaissut useita levytyksiä ja yhdessä he ovat esiintyneet kotimaan lisäksi myös Euroopassa ja Australiassa. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Watts kanssa.
Viinikaisella on tähän mennessä ollut kolme omaa kokoonpanoa. Ensimmäinen oma levy ’Tales of Robert Dickson’ julkaistiin vuonna 2005 KSJAZZ-levymerkillä vierailijanaan maineikas trumpetisti Tim Hagans ja soittokumppaneina basisti Timo Hirvonen ja rumpali Jussi Lehtonen. Seuraavat levyt ’Nyt!’ (Prophone, 2011) ja ’Hit It’ (Prophone, 2014) olivat tutkimusmatkoja perinteisen akustisen kitaratrion maailmaan, ja niillä soittivat basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio. Uusin kokoonpano Teemu Viinikainen III tekee paluun sähköisempien sointien maailmaan. Kosketinsoittaja Mikael Myrskogin Rhodes ja Moog yhdessä Joonas Riipan juurevan rumpusetin kanssa luovat sähäkän ja ainutlaatuisen soinnin yhtyeen debyyttilevylle ’Return of Robert Dickson’, joka ilmestyy syksyllä 2017.
”He now probably numbers among the top twenty jazz guitarists in the world.” - Professor Stuart Nicholson, author, journalist & critc
www.teemuviinikainen.comKuva: Antti Kokkola
Konsertit:
Emma Vähälä
viulu
EMMA VÄHÄLÄ aloitti viulunsoiton opinnot viisi vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan Pertti Sutisen ja vuonna 1993 Tuomas Haapasen oppilaaksi. Kuhmon viulukoulussa vuosina 1988–1992 hänen opettajinaan toimivat Zinaida Gilels, Ilja Grubert ja Pavel Vernikov.
Vähälä on palkittu useissa viulukilpailuissa. Varhaisinta kilpailumenestystä hän saavutti jo vuonna 1984 Espoon musiikkikoulun kamarimusiikkikilpailuissa ja myöhemmin Jyväskylän ja Kuopion valtakunnallisissa viulukilpailuissa. Emma Vähälä palkittiin myös Kuhmon kansinvälisessä duo-kilpailuissa vuonna 1998.
Vähälä suoritti diplominsa Sibelius-Akatemiasta parhain mahdollisin arvosanoin vuonna 2000. Samana vuonna hänet valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevaksi 2. konserttimestariksi. Musiikin maisteriksi Vähälä valmistui vuonna 2003. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Igor Ozimin ja Cho-Liang Linin mestarikursseilla.
Emma Vähälä esiintyy solistina ja kamarimuusikkona ja hän on esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa Euroopan maissa sekä Amerikassa, Venäjällä ja Japanissa. Hän on Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin jäsen ja soittaa Avanti!n ja Suomalaisen kamariorkesterin riveissä. Vuodesta 2008 Vähälä on vieraillut konserttimestarina Gulbenkianin sinfoniaorkesterissa Lissabonissa ja Orquestra da Musica da Casassa Portossa, Portugalissa. Emma Vähälä soittaa Pierre Silvestre viulua vuodelta 1848.
Konsertit:
Ylioppilaskunnan Laulajat
"Kesäkuoro"-kiertueen konserteissa YL-esiintyy tuplakvartetin vahvuisena ensemblenä.
Ylioppilaskunnan Laulajat on ollut yli 130 vuoden ajan mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. Vuonna 1883 perustettu YL on Suomen tunnetuin mieskuoro ja kansallinen instituutio – vanhimpana suomenkielisenä kuorona myös erottamaton osa Suomen historiaa.
YL on aina kantaesittänyt ja levyttänyt ajassaan merkittävien säveltäjien tuotantoa. Ylioppilaskunnan Laulajat tunnetaan erityisesti Jean Sibeliuksen musiikin lähettiläänä, sillä Sibeliuksen tunnetuimmat mieskuoroteokset ovat juuri YL:n tilaamia. Laajan eri aikakausia ja tyylejä kattavan a cappella -ohjelmistonsa lisäksi YL esittää ja taltioi mieskuorolle ja sinfoniaorkesterille sävellettyjä teoksia maailman eturivin kapellimestarien kanssa.
Ylioppilaskunnan Laulajien toiminta on monipuolista ja alati uusiutuvaa. Pääosassa on aina korkeatasoinen musiikki – rakastetut kuoroklassikot ja uuden kokeilu. Ennakkoluulottomuus ja halu viedä mieskuorotaidetta eteenpäin leimaa YL:n kaikkea tekemistä.
Arvostettuja palkintoja saaneet levytykset ja väsymätön konsertointi ulkomailla ovat tehneet YL:stä maailmalla tunnetun ja tunnustetun mieskuoron. Samalla YL on vienyt suomalaisen kuorotaiteen osaksi kansainvälisen klassisen musiikin kaanonia. Nykyisin YL rikkoo mielellään totuttua kuoromusiikin muottia genrerajoja rikkovilla solisti- ja muusikkoyhteistöillä. Luonnollisesti YL vaalii myös parhaita perinteitään. Monet YL:n vuoden kierron tapahtumista kotimaassa, kuten 70-luvulta saakka jatkuneet joulukonserttimme, ovat yleisöllemme tärkeitä traditioita.
Ylioppilaskunnan Laulajille on yhtä suuri ilo esiintyä, oli yleisönä sitten täysi Musiikkitalo tai Carnegie Hall, Japanin keisarinna, tasavallan presidentti tai syntymäpäiviään viettävä isoäiti. Tärkeintä on, että yleisömme saa nauttia laadukkaasta musiikista ja unohtumattomista elämyksistä.
Ylioppilaskunnan Laulajien taiteellisena johtajana toimii musiikin maisteri Pasi Hyökki.
www.yl.fiKonsertit:
Virtuosi di Kuhmo
Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri perustettiin vuonna 1992 jatkamaan aiemmin Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä toimineen samannimisen orkesterin perinteitä. Historiansa aikana orkesteri on esiintynyt suurimpien Euroopan maiden lisäksi Japanissa ja Venäjällä. VdK on niin ikään vieraillut lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla.
Orkesterin kiertueet ja Ondine-, EMI-, CPO-, ja Alba-levymerkeillä julkaistut äänitteet ovat keränneet kiittäviä arvioita maailman tärkeimmissä musiikkialan julkaisuissa. Mm. The Independent, Le Monde, Gramophone, The Strad ja BBC Music Magazine ovat ylistäneet orkesterin tasoa. Kaksi levytyksistä on myös ylittänyt Suomessa kultalevyyn oikeuttavat myyntilukemat.
Vuodesta 1995 itsenäisenä yhtyeenä toiminut Virtuosi di Kuhmo esiintyy muutamia kertoja vuosittain. Suurin osa VdK:n jäsenistä työskentelee helsinkiläisissä sinfoniaorkestereissa – osa myös esiintyy kansainvälisillä areenoilla solisteina ja kamarimuusikkona sekä opettaa eri musiikkikorkeakouluissa.
Viime aikoina Virtuosi di Kuhmo on erikoistunut esittämään suurelle jousikokoonpanolle sävellettyjä teoksia; kvintetoista nonettoihin. Tunnetuimpien teosten lisäksi VdK on etsinyt ja ottanut ohjelmistoonsa myös harvoin kuultuja sävellyksiä klassismin ja romantiikan ajalta. Virtuosi di Kuhmo pyrkii nykyisin viemään konserttejaan suurimpien kaupunkien ja musiikkifestivaalien lisäksi myös alueille missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää.
www.virtuosidikuhmo.fi