Sunnuntai 16.lokakuuta 2022

Hauhon kirkko 16.10.2022 klo 16.00


Edison Denisov: Sonaatti sooloklarinetille (1972)
B.H.Crusell: Klarinettikvartetto op.2 Es-duuri
Paul Ben-Haim: Klarinettikvintetto op.31a (1941)

Jonathan Leibovitz, klarinetti
Otto Antikainen, viulu
Essi Höglund, viulu
Julie Svačinová, alttoviulu
Lauri Kankkunen, sello

Hauhon musiikkijuhlat järjestää myös vuonna 2022 syyskonsertin Hauhon kirkossa, viime vuoden positiivisten kokemusten rohkaisemana. Samalla haluamme kehittää konserttijärjestäjien välistä yhteistyötä ja välttää taiteilijoiden turhaa lentomatkustamista.

Sunnuntaina 16.lokakuuta Hauhon kirkossa esiintyy joukko lahjakkaimpia suomalaisia jousisoittajia seuranaan vuoden 2021 kansainvälisen Crusell-klarinettikilpailun voittaja, israelilainen Jonathan Leibovitz. Aiemmin samalla viikolla Leibovittz esiintyy Jyväskylä Sinfonian solistina.

Lokakuun konsertin ohjelmassa kuullaan B.H. Crusellin ja israelilaisen Paul Ben-Haimin musiikkia. Klarinettivirtuoosi Crusell oli aikansa merkittävin suomalainen säveltäjä ja muusikko, vaikka käytännössä eli ja vaikuttikin koko aikuisikänsä Ruotsissa. Varsinkin hänen kvartettonsa ja konserttonsa ovat klarinetistien kantaohjelmistoa eri puolilla maailmaa.

Syntyjään saksalainen Paul Frankenburger oli 1900-luvun alkupuolella sikäläisen musiikkielämän ytimessä. Hän opiskeli mm. Anton Brucknerin oppilaan Friedrich Klosen johdolla ja toimi Bruno Walterin ja Hans Knappertsbuschin kapellimestariassistenttina. Hän emigroitui silloiseen Palestiinaan ennen toisen maailmansodan alkua ja vaihtoi myös nimensä heprealaiseen muotoon Ben-Haim.

Liput Ticketmaster tai tuntia ennen ovelta

Israelilainen klarinetisti Jonathan Leibovitz debytoi Israelin filharmonikkojen solistina jo 18-vuotiaana. Voitto kansainvälisessä Crusell-klarinettikilpailussa vuonna 2021 on tuonut hänet useasti myös Suomeen. Solistiesiintymisiä on kertynyt jo Lapin kamariorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa. Kauden debyytteihin kuuluu myös esiintyminen kuuluisan London Mozart Players -orkesterin solistina.

Jonathan on palkittu Crusell-kilpailun lisäksi myös Carl Nielsen-kilpailussa sekä Young Classical Trust ja Concert Artists Guild -palkinnoilla.

Soolokonsertteja hän on pitänyt Israelin ja Suomen lisäksi myös Saksassa ja Sveitsissä.

Leibovitzin opinnot alkoivat Tel Avivissa vuonna 1997 ja hän viimeistelee maisteritutkintoaan parhaillaan Baselin musiikkiakatemiassa François Bendan johdolla.

Viulisti Otto Antikainen on tullut esiin sekä orkesterisolistina että kamarimuusikkona. Hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin, Kuopion kaupunginorkesterin sekä Sinfoniaorkesteri Vivon solistina.

Kamarimuusikkona hän on esiintynyt monilla festivaaleilla (mm. Kuhmon kamarimusiikki, Gstaad New Year Music festival, Tampere chambermusic, Kaskisten musiikkikesä sekä Musiikkia Ruovesi). Antikainen on esiintynyt mm. Ilya Gringoltsin, Nicholas Collonin, Torleif Thedeenin, Marko Ylösen sekä Réka Szilvayn kanssa.

Antikainen saavutti Kuopion viulukilpailussa kolmannen palkinnon 2020. Lisäksi hän on voittanut Juhani Heinonen viulukilpailun 2016 sekä ollut semifinalisti ja saavuttanut erikoispalkinnon parhaasta kamarimusiikkiosuudesta Menuhin viulukilpailussa Genevessä 2018. Antikainen aloitti viulunsoiton Käpylän musiikkiopistossa Hannele Lehdon johdolla ja opiskeli vuosina 2012–18 Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla Réka Szilvayn oppilaana. Hän on sittemmin opiskellut Berliinin Hochschule für Musik Hanns Eislerissa Antje Weithaasin johdolla. Viuluakatemiassa hänen opettajiaan ovat olleet Janne Malmivaara, Elina Vähälä ja Ilja Grubert.

Antikainen soittaa Suomen Kulttuurirahaston lainaamalla Giovanni Battista Guadagnini -viululla vuodelta 1760.

Kotkalaislähtöinen Essi Höglund on esiintynyt solistina useimpien suomalaisten orkestereiden kanssa. Niistä mainittakoon Radion Sinfoniaorkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri, Kymi Sinfonietta, Pori Sinfonietta sekä Kuopion, Lohjan ja Joensuun kaupunginorkesterit. Ulkomaisista orkestereista mainittakoon Orchestra Royal de Chambre de Wallonie ja Kammerphilharmonie Bad Nauheim.

Kamarimuusikkona häntä on kuultu useimmilla suomalaisilla musiikkijuhlilla, joista mainittakoon Turun Musiikkijuhlat, Uudenkaupungin Crusell -viikko, Helsinki Chamber Music -festival (nuori taiteilija 2018) ja Helsingin juhlaviikot. Ulkomaisista festivaaleista mainittakoon Musical Chairs -festivaali Montreal, Encuentro de Santander sekä Allegro Vivo- ja Nordischer Klang -festivaalit. Hän on toiminut konserttimestari- ja äänenjohtajatehtävissä muun muassa Radion Sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Suomen Kansallisoopperassa sekä Turun ja Tampereen filharmonisissa orkestereissa.

Essi Höglund on palkittu toisella palkinnolla Kuopion ja Jyväskylän viulukilpailuissa sekä kolmannella palkinnolla ja pakollisen kappaleen paras tulkinta -palkinnolla Tallinnan kansainvälisessä Young Musician -viulukilpailussa. Höglund on tehnyt yhteistyötä mm. Andrea Lieberknechtin, Augustin Dumayn, Marko Ylösen ja Gregor Horschin kanssa. Häntä ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Pro Musica - säätiö, Wegelius -säätiö, Suomen Säveltaiteen tukisäätiö ja Sibelius-Akatemia. Höglundin soittoa on tallentanut YLE, Itävallan klassisen musiikin radiokanava Ö1 ja Alba Records. Alba Recordsin vuonna 2020 julkaisema Uuno Klami -levy sai ylistävän vastaanoton.

Essi iloitsee tulevista esiintymisistä muun muassa Jyväskylä Sinfonian ja Szczecin Philharmonic Orchestran solistina.

Alttoviulisti Julie Svačinová (s. 2001) opiskelee Nils Mönkemeyerin sekä Annariina Jokelan oppilaana Sibelius-Akatemiassa. Hänen muina merkittävinä alttoviuluopettajina ovat toimineet Lilli Maijala, Tommi Aalto, Matleena Vehmaa sekä viulussa Yvonne Frye. Julie vaihtoi viulusta alttoviuluun 15-vuotiaana, viulua hän oli opiskellut Itä-Helsingin musiikkiopistossa. Ennen nykyisiä alttoviulun kandiopintojaan Julie kävi Sibelius-Akatemian Nuorisokoulutuksessa Lilli Maijalan tunneilla kolmen vuoden ajan.

Julie voitti Oulun VII valtakunnallisen alttoviulukilpailun syyskuussa 2022. Hän on esiintynyt RSO:n solistina Nuorten solistien konsertissa Musiikkitalossa keväällä 2022 esittäen Hoffmeisterin konsertosta ensimmäisen osan. Julie toimi alttoviulun äänenjohtajana valtakunnallisessa Sinfoniaorkesteri Vivossa 2019-2021. Hän esiintyi IHMO:n Juniorijousten solistina Tapiolasalissa sekä Sellosalissa 2020 esittäen Weberin Andante e rondo ungaresen. Julie saavutti finaalipaikan Augustín Aponte III kansainvälisessä kilpailussa Teneriffalla 2018.

Kamarimuusikkona Julie on esiintynyt mm. Kauniaisten, Hauhon ja Kamarikesän musiikkifestareilla. Julie on 2018 perustetun Briosa-kvartetin jäsen ja kvartetti on konsertoinut Suomessa, Venäjällä ja Unkarissa. Julie on soittanut mm. Tabea Zimmermannin sekä Hariolf Schlichtigin mestarikurssilla.

Lauri Kankkunen (s. 1990) aloitti viisivuotiaana sellonsoiton, koska viulun ääni oli liian korkea ja pianon liian koliseva. Sibelius-Akatemiasta Martti Rousin ja Norjan musiikkiakatemiasta Truls Mørkin luokalta Kankkusen tie vei ensin Helsingin kaupunginorkesterin sellistiksi, sieltä Tampere Filharmonian äänenjohtajaksi, ja nyttemmin takaisin Helsinkiin, orkesterin ensimmäiseksi soolosellistiksi.

Orkesteritöidensä ohella Kankkunen on esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Turun filharmonisen orkesterin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin solistina. Vuosien ajan hän on kuulunut Suomen kiireisen festivaalikesän vakiokalustoon luotettavana ja luovana kamarimuusikkona. Vuonna 2019 hän liittyi Apocalyptican kiertuevahvuuteen yhtyeen maailmankiertueelle noin 50 konsertin verran. Vapaa-aikanaan Kankkunen nautiskelee italialaisista asioista: espressosta, jalkapallosta niin kentällä kuin katsomossa, ja hänen leipomistaan pizzoista puhutaan niitä maistaneiden kesken ylistävin sanankääntein.

Kankkusen instrumentti on Helsingin kaupungin omistama, toistaiseksi tuntemattomaksi jääneen soitinrakentajan sello 1700-luvun lopun Italiasta.