Charlotta Westerback

alttoviulu

Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taiteilija 2023 Charlotta Westerback (s.1999) aloitti alttoviulunsoitolla 7-vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa Tiina Konttisella. Sittemmin häntä ovat opettaneet Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Teemu Kupiainen, ja Pirkko Simojoki, jonka kanssa Charlotta tällä hetkellä viimeistelee maisterintutkintoaan Sibelius-Akatemialla. Ulkomailla häntä on opettanut Yuval Gotlibovich eteläisen Sveitsin Conservatorio della Svizzera Italianassa.

Kansainvälisillä mestarikursseilla Westerback on päässyt useiden maineikkaiden muusikoiden oppiin, joista mainittakoon muun muassa Gérard Caussé, Garth Knox, Lawrence Power, Ivan Vukčević, ja Tabea Zimmermann.

Solistina Westerback on esiintynyt Radion sinfoniaorkesterin kanssa Nuoret solistit -konsertissa vuonna 2019, Wegelius kamarijousten Unga solister -konsertissa vuonna 2017, sekä Jorma Panulan Piiparilassa vuonna 2017 Voluntas-kamariorkesterin solistina.

Intohimoisena kamari- ja orkesterimuusikkona Westerback on esiintynyt monilla suomalaisilla festivaaleilla, kuten Tammisaaren kesäkonserttisarjassa ja Kuhmon kamarimusiikissa, ja on saanut ainutlaatuisen mahdollisuuden esiintyä Kuninkaallisen Concertgebouwn kanssa Musiikkitalolla Sibelius-Akatemian Side by Side -yhteistyöprojektissa. Opintojensa ohella Westerback soittaa usein suomalaisten kärkiorkestereiden alttoviulusektioissa ja on jo nuorella iällä päässyt tutustumaan ammattiorkestereiden toimintaan Helsingin kaupunginorkesterin kisällikoulutuksen kautta, ja Suomalaisen kamariorkesterin nuorisoakatemiassa.

Tukevan pohjan kamarimuusikontaidoilleen Westerback on saanut ollessaan useita vuosia jäsenenä jousikvartetti Luminosossa. Ohjausta kamarimuusikkona hän on saanut Tuomas Lehdolta, Paavo Pohjolalta, Antti Tikkaselta, ja Marko Ylöseltä, ja mestarikursseilla kotimaisen jousikvartetti Meta4:n jäseniltä, sekä Pablo de Naveránilta.

Nuoren taiteilijan menestyksekkäitä opintoja ja orastavaa uraa ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, sekä tunnustusapurahalla Martin Wegelius' minne -säätiö, ja Pro Musica säätiö. Valtakunnallisessa Oulun alttoviulukilpailussa vuonna 2022 Westerback palkittiin parhaasta suomalaisen teoksen tulkinnasta kilpailun välierässä. Charlotta soittaa OP Taidesäätiön arvosoittimella Joannes Florenus Guidantus vuodelta 1737.


Annika Palm

piano

Annika Palm syntyi Helsingissä jossa hän aloitti 4 vuotiaana pianonsoiton. Katarina Nummi toimi hänen opettajanaan kunnes 1992 hän lähti Pariisiin opiskelemaan Pascal Devoyonin yksityisoppilaana. Seuraavana vuonna hän aloitti opinnot Conservatoire National Supérieur de Musique de Parisissa, jossa hänen opettajiaan olivat Alain Planès, Hortense Cartier-Bresson ja Pierre-Laurent Aimard. Hän valmistui [Prix] pianon ja kamarimusiikin opinnoista vuonna 1996. Pariisin jälkeen Annikan tie vei Lontooseen, missä hän jatkoi opintojaan Guildhall School of Music and Dramassa Joan Havillin oppilaana suorittaen musiikin kandidaatin vuonna 1998. Neljä vuotta myöhemmin hän suoritti maisteritutkinnon Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Teppo Koivisto ja Tuija Hakkila. Opiskelujensa aikana hän osallistui lukuisiin mestarikursseihin, mm. Ferenc Radosin kursseilla Wienissä ja Prussia Covessa sekä Konstantin Boginon kursseilla Italiassa.

Annika voitti kolmannen palkinnon kansainvälisessä Mauro Paolo Monopoli -pianokilpailussa Italian Barlettassa vuonna 2001 ja erikoispalkinnon nykyaikaisesta musiikkiesityksestä Maj Lind -pianokilpailussa vuonna 1994. Annika esiintyy sekä soolopianistina että kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppa. Hän on soittanut mm. seuraavissa musiikkitapahtumissa: Musik På Slottet -festivaali (Tukholma), Wye Valley -kamarimusiikkifestivaali (Wales), Martin Wegelius -kesäkurssilla, Särestö Soi, Riihimäen kesäkonserteissa ja Katrina-festivaaleilla. Hän on esiintynyt lukuisissa tunnetuissa konserttisaleissa Euroopassa, joista mainittakoon mm. Salle Cortotissa Pariisissa, St. Martin in the Field -, LSO St. Luke’s - ja St. James’ Piccadilly -kirkot ja Purcell Room Lontoossa.

Vuonna 2008 Annika perusti AND-ensemblen, joka on suomenruotsalaisen musiikin soittamiseen erikoistunut kamarimusiikkiryhmä. Hän muutti takaisin Suomeen 2015 yli 20 ulkomaan vuoden jälkeen. Hän on kiinnostunut myös opetuksesta ja tämän vuoden toiminut pianosoiton opettajana Espoon musiikkiopistossa sekä antanut mestarikurssin Länsi-Helsingin musiikkiopistossa.


Emma Vähälä

viulu

Emma Vähälä aloitti viulunsoiton opinnot viisi vuotiaana Itä-Helsingin musiikkiopistossa, josta hän siirtyi Sibelius-Akatemiaan Pertti Sutisen ja vuonna 1993 Tuomas Haapasen oppilaaksi. Kuhmon viulukoulussa vuosina 1988–1992 hänen opettajinaan toimivat Zinaida Gilels, Ilja Grubert ja Pavel Vernikov.

Vähälä on palkittu useissa viulukilpailuissa. Varhaisinta kilpailumenestystä hän saavutti jo vuonna 1984 Espoon musiikkikoulun kamarimusiikkikilpailuissa ja myöhemmin Jyväskylän ja Kuopion valtakunnallisissa viulukilpailuissa. Emma Vähälä palkittiin myös Kuhmon kansinvälisessä duo-kilpailuissa vuonna 1998.

Vähälä suoritti diplominsa Sibelius-Akatemiasta parhain mahdollisin arvosanoin vuonna 2000. Samana vuonna hänet valittiin Radion sinfoniaorkesterin vuorottelevaksi 2. konserttimestariksi. Musiikin maisteriksi Vähälä valmistui vuonna 2003. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Igor Ozimin ja Cho-Liang Linin mestarikursseilla.

Emma Vähälä esiintyy solistina ja kamarimuusikkona ja hän on esiintynyt tärkeimmillä suomalaisilla musiikkijuhlilla, useimmissa Euroopan maissa sekä Amerikassa, Venäjällä ja Japanissa. Hän on Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesterin jäsen ja soittaa Avanti!n ja Suomalaisen kamariorkesterin riveissä. Vuodesta 2008 Vähälä on vieraillut konserttimestarina Gulbenkianin sinfoniaorkesterissa Lissabonissa ja Orquestra da Musica da Casassa Portossa, Portugalissa.


Sennu Laine

sello

Sennu Laine on helsinkiläissyntyinen, nykyisin Berliinissä asuva sellisti, jonka toimenkuvaan kuuluvat niin orkesterityö, kamarimusiikki kuin solistisetkin tehtävät.

Hän on esiintynyt kamarimuusikkona mm. seuraavilla festivaaleilla: Barge Music Festival (New York), Jerusalem International Chamber Musik Festival, MDR Musiksommer, Freiburger Musikfestival, Yo-Yo Ma:n Silkroad Project, Schleswig-Holstein Musikfestival, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Hamburger Kammermusikfest, Kempten International Festival der Kammermusik sekä Suomessa mm. Turun, Loviisan ja Oulunsalo Soi musiikkijuhlilla. Laine on konsertoinut useiden nimekkäiden taiteilijoiden kanssa: Nikolai Zneider, Daniel Barenboim, Yo-Yo Ma, Kolja Blacher, Alisa Weilerstein, Renaud Capucon, Gautier Capucon, Elena Bashkirova, Magdalena Kozena, Lisa Batiashvili ja Lang Lang sekä soittanut orkesterin solistina mm. Jorma Panulan, Kurt Sanderlingin ja Daniel Barenboimin johdolla.

Opintonsa Laine on suorittanut pääsiassa Helsingissä professori Erkki Raution sekä Tukholmassa professori Frans Helmersonin johdolla. Muita tärkeitä vaikuttajia ovat lapsuusajan opettajat Csaba Szilvay ja professori Josef Schwab. 16-vuotiaana Laine saavutti 3. sijan Turun pohjoismaisessa sellokilpailussa ja vuonna 1996 hän voitti yhdessä pianisti Anastasia Injushinan kanssa Münchenin ARD-kilpailussa 1. palkinnon. Sennu Laine on Berliinin Valtionoopperan 1. soolosellisti. Hän on opettanut Valtionoopperan orkesteriakatemissa sekä syksystä 2015 lähtien Barenboim-Said Akatemiassa Berliinissä.


Mika Rännäli

piano

Oulussa syntynyt ja nuoruutensa asunut pianotaiteilija Mika
Rännäli valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi ja
jatkoi sittemmin opintojaan Manhattan School of Musicissa.
New Yorkista tuli hänen kotikaupunkinsa pariksikymmeneksi
vuodeksi, kunnes vuonna 2020 oli aika palata takaisin
rauhallisempiin ja luonnonläheisiin oululaismaisemiin.

Paitsi kansainvälisesti menestynyt pianisti, Mika Rännäli on
myös säveltäjä, jonka teoksia ovat kantaesittäneet muiden
muassa Jorma Hynninen, Helena Juntunen ja Pekka Kuusisto.
Pianoteosten lisäksi Rännäli on säveltänyt mm. laulusarjoja,
kuten esim. Subway Sonnets, joiden runot hän on poiminut
New Yorkin metrojunien seiniltä. Rännäli on opiskellut pianon
lisäksi viulun ja trumpetin soittoa. Monilahjakas muusikko on
myös kolminkertainen Suomen mestari kilpatanssissa.

Rännäli debytoi soolokonsertillaan New Yorkin Carnegie
Hallissa vuonna 1999, ja on sittemmin ollut kysytty solisti
Yhdysvaltojen ja Euroopan lisäksi Japanissa. Hän on
esiintynyt muiden muassa Okko Kamun, Vasili Sinaiskin,
David Gilbertin, Howard Griffithsin, Marc Tarduen, Arvo
Volmerin, Bjarte Engesetin ja Ulf Söderblomin johtamien
arvostettujen orkestereiden solistina.

Mika Rännäli toimi Oulun musiikkijuhlien taiteellisena
johtajana vuosina 2002–2008. Vuonna 2022 hän aloitti
Oulunsalo Soi -kamarimusiikkijuhlien taiteellisena johtajana.


VIRTUOSI DI KUHMO

Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri perustettiin vuonna 1992 jatkamaan aiemmin Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä toimineen samannimisen orkesterin perinteitä. Historiansa aikana orkesteri on esiintynyt suurimpien Euroopan maiden lisäksi Japanissa ja Venäjällä. VdK on niin ikään vieraillut lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla.

Orkesterin kiertueet ja Ondine-, EMI-, CPO-, ja Alba-levymerkeillä julkaistut äänitteet ovat keränneet kiittäviä arvioita maailman tärkeimmissä musiikkialan julkaisuissa. Mm. The Independent, Le Monde, Gramophone, The Strad ja BBC Music Magazine ovat ylistäneet orkesterin tasoa. Kaksi levytyksistä on myös ylittänyt Suomessa kultalevyyn oikeuttavat myyntilukemat.

Vuodesta 1995 itsenäisenä yhtyeenä toiminut Virtuosi di Kuhmo esiintyy muutamia kertoja vuosittain. Suurin osa VdK:n jäsenistä työskentelee helsinkiläisissä sinfoniaorkestereissa – osa myös esiintyy kansainvälisillä areenoilla solisteina ja kamarimuusikkona sekä opettaa eri musiikkikorkeakouluissa.

Viime aikoina Virtuosi di Kuhmo on erikoistunut esittämään suurelle jousikokoonpanolle sävellettyjä teoksia; kvintetoista nonettoihin. Tunnetuimpien teosten lisäksi VdK on etsinyt ja ottanut ohjelmistoonsa myös harvoin kuultuja sävellyksiä klassismin ja romantiikan ajalta. Virtuosi di Kuhmo pyrkii nykyisin viemään konserttejaan suurimpien kaupunkien ja musiikkifestivaalien lisäksi myös alueille missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää.

www.virtuosidikuhmo.fi

AVANTI!-kvartetti


Avanti!-kvartetti on moneen osaan jakaantuvan kamariorkesteri Avantin pienyhtyeistä tärkein.

Kvartetissa soittavat tällä hetkellä viulistit Anna-Leena Haikola ja Eriikka Maalismaa, alttoviulisti Riitta-Liisa ”Pisku” Ristiluoma ja sellisti Mikko Ivars.

Kvartetti perustettiin vuonna 1984 ja se on yksi Avantin keskeisistä instrumenteista kotimaisen ja ulkomaisen musiikin esiintuojana, mutta ohjelmisto kattaa myös sekä kvartettimusiikin klassikoita että harvinaisuuksia historian hämärästä. Avanti!-kvartetti on kantaesittänyt lukuisia kvartettoja, tehnyt levytyksiä sekä vienyt ahkerasti suomalaista musiikkia kansainvälisille areenoille.

Avanti!-kvartetin kaikki jäsenet toimivat aktiivisesti ja keskeisissä tehtävissä sekä kamariorkesteri Avantissa että muualla suomalaisella orkesterikentällä.


KYTÄJÄ


Janne Lastumäki & Jarno Alho

Kytäjä on robustin inhimilliseen instrumentaalimusiikkiin keskittynyt duo jonka muodostavat Jarno Alho ja Janne Lastumäki.

Yhtyeeltä on ilmestynyt kolme albumia. Vuonna 2006 22-Pistepirkon Bone Voyage levymerkillä ilmestynyt c-kasetille äänitetty debyyttialbumi kuvitti maalaismaisemia psykedeeliseksi tunnelmamusiikiksi ja vuoden 2013 "II" esitteli yhtyeen yhä monipuolisempana, sisältäen kokoelman löyhästi meriteemaisia sävelmiä.

Vuonna 2022 ilmestyneellä Kolmos -albumilla Kytäjän musiikillinen maailmankaikkeus on laajentunut entisestään, ammentaen niin discosta, hip hopista, ambientista kuin jazzista ja maailmanmusiikistakin.

Soundin Pekka Laine luonnehti albumia arviossaan "kahden taideartesaanin voimannäytöksi" ja Helsingin Sanomien Antti Lähde kuvaili albumin olevan "maalia kankaalla, valon ja varjon leikkiä filmillä".

Kytäjän lisäksi Jarno Alho on niittänyt mainetta masterointi- ja miksaustöillään omalla Alho Audio Mastering -yrityksellään ja Janne puolestaan on työskennellyt muusikkona ja tuottajana esimerkiksi Maritta Kuulan, Ville Leinosen, Death Hawksin ja Xysman kanssa.

KYTÄJÄ Bandcamp