Esiintyjät kesällä 2022
Eero Saunamäki
nokkahuilu
Eero Saunamäki on erittäin muuntautumiskykyinen taiteilija, joka työskentelee soolo- ja kamarimusiikkiesiintymisten lisäksi puupuhallinten erikoissoittajana (saksofonit ja nokkahuilut) Kaartin soittokunnassa, Linnan juhlista tutun Kaartin Combon johtajana, laulajana ja saksofonistina sekä nokkahuilunsoiton opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Saunamäki on myös Suomen nokkahuiluseuran perustajajäsen ja puheenjohtaja.
Viime vuosina Eero Saunamäki on soittanut mm. Sinfonia Lahden, Avantin, Jyväskylä Sinfonian, Lapin kamariorkesterin, Tapiola, Saimaa ja Kymi Sinfoniettojen sekä Kuopion, Vaasan ja Mikkelin kaupunginorkestereiden nokkahuilusolistina kapellimestareinaan mm. John Storgårds, Dima Slobodeniouk, Tomas Djupsjöbacka, Erkki Lasonpalo ja József Hárs sekä toiminut lukuisten orkesterien avustajana molemmilla soittimillaan. Lapin kamariorkesterin koululaiskonserttisarjan liiderinä hän toimi keväällä 2020 ja 2021. Saunamäki on kantaesittänyt yli 30 nokkahuiluteosta suomalaisilta ja muilta eurooppalaisilta säveltäjiltä, joukossa mm. Kalevi Ahon (v. 2021), Jouni Hirvelän (v. 2018), Jukka Tiensuun (v. 2017) ja Juha Piston (v. 2011) nokkahuilukonsertot. Saksofonistina hän on tilannut ja kantaesittänyt musiikkia mm. Veli Kujalalta, Paavo Korpijaakolta ja Ville Kompalta.
Eero Saunamäki on myös aktiivinen kamarimuusikko, joka on esiintynyt monipuolisesti niin Suomessa kuin ulkomaillakin (mm. Ranska, Saksa, Pohjoismaat, Venäjä, Yhdysvallat). Hän on saksofonikvartetti Aavan sekä Tusan Brassin baritonisaksofonisti ja nokkahuilistina hänellä on duot mm. nokkahuilisti Anna Saunamäen ja kosketinsoittaja Päivi Vesalaisen kanssa. Saunamäen nokkahuilunsoittoa kuullaan myös vuonna 2021 ensi-iltansa saaneessa Peruna-elokuvassa, Iron Danger -tietokonepelissä sekä Saunamäen YouTube-kanavalla, josta löytyy myös paljon lisätietoa muusikon elämästä.
Eero Saunamäki opiskeli 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen ajan Sibelius-Akatemiassa nokkahuilun- ja saksofoninsoittoa Rabbe Forsmanin ja Pekka Savijoen johdolla ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010 suoritettuaan molemmista instrumenteistaan A-tutkinnot. Saunamäki on osallistunut lukuisille ulkomaisille mestarikursseille molemmilla soittimillaan, opettajinaan mm. professorit Dan Laurin ja Claude Delangle. Saunamäki on myös suorittanut kasvatustieteen cum laude -opinnot Helsingin yliopistossa. Saunamäen muusikon uraa ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin rahasto, Teosto, Taike, Madetoja-säätiö sekä pohjoismaiset kulttuurirahastot.
Päivi Vesalainen
cembalo
Päivi Vesalainen on soittimien ja musiikin aikakausien suhteen kaikkiruokainen muusikko, joka viihtyy niin cembalon, klavikordin, urkujen kuin pianonkin ääressä.
Erityisesti kamari- ja yhtyemusiikki on lähellä Päivin sydäntä. Hän onkin aktiivinen freelance-muusikko, joka on soittanut omien vanhan musiikin yhtyeiden lisäksi mm. Lappeenrannan, Lohjan, Joensuun, Porin ja Oulun kaupunginorkestereissa, kamariorkesteri Avanti!:ssa sekä Espoon barokin ja Suomalaisen barokkiorkesterin riveissä.
Pianistina aloittaneen ja sittemmin vanhaan musiikkiin kiintyneen Päivin tie monipuoliseksi kosketinsoittajaksi on kulkenut Ammattikorkeakoulu Metropolian ja Sibelius-Akatemian kautta. Tällä matkalla Päivi on suorittanut diplomit pianon-, cembalon- ja continuonsoitossa. Tämän lisäksi Päivi on täydentänyt opintojaan Italiassa Piccola Accademia di Montisissa.
Konsertoinnin lisäksi Päivi on opettanut pitkään cembalon- ja pianonsoittoa Helsingin Konservatoriossa ja Pakilan musiikkiopistossa. Lisäksi hän on toiminut ammattikorkeakoulu Metropoliassa cembalonsoiton opettajana ja säestäjänä.
Päivi toimii klavikorditietoisuutta ylläpitävän Suomen Klavikordiseuran puheenjohtajana organisoiden monipuolisia kosketinsoitintapahtumia.
Tiina-Maija Koskela
sopraano
Kansainvälisen Lauritz Melchior -laulukilpailun 2014 ja Lappeen-rannan laulukilpailun naisten sarjan vuonna 2008 voittaneen sopraano Tiina-Maija Koskelan ääni on omimmillaan intensiivisiä musiikillisia kaaria ja äänen kauneutta vaativissa rooleissa. Hän on syventänyt opintojaan Jaakko Ryhäsen, Mika Kareksen, Dorothy Irvingin, Wilma Vernocchin ja edesmenneen Tom Krausen kanssa. Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa opiskellut Tiina-Maija Koskela valmistui musiikin maisteriksi Seppo Ruohosen johdolla erinomaisin arvosanoin vuonna 2008. Kautena 2007–2008 hän opiskeli kansainvälisellä lied-mestarikurssilla Udo Reinemannin johdolla Brysselin Kuninkaallisessa konservatoriossa. Koskela sai kunnian tulla valituksi Suomen Wagner-seuran Bayreuthstipendiaatiksi vuonna 2013.
Tiina-Maija Koskelan kirkas, iskukykyinen ääni loistaa erityisesti Dvorakin, Straussin, Verdin ja Wagnerin sopraano-osissa. Koskela debytoi Suomen kansallisoopperassa syksyllä 2008, Savonlinnan oopperajuhlilla kesällä 2009 ja Tampereen oopperassa keväällä 2013. Maaliskuussa 2015 Koskela lauloi Evan roolin Harry Kupferin ohjauksessa Nürnbergin mestarilaulajissa Suomen kansallisoopperassa sekä kesäkuussa 2015 Koskela debytoi menestyksekkäästi Elsan roolissa Wagnerin Lohengrin -oopperassa Pfozheimissa, Saksassa. Tammikuussa 2018 Koskela lauloi Maijan roolin Madetojan Pohjalaisia -oopperassa Tampereella ja 2019 tammikuussa Adele Bergmanin roolin Jaakko Kuusiston kantaesityksen saaneessa Jää-oopperassa Suomen Kansallisoopperassa.
Koskelan sydäntä lähellä onkin suomalainen musiikki. Hän on saanut kunnian kantaesittää useita Aulis Sallisen, Uljas Pulkkiksen, Jaakko Kuusiston sekä Ilkka Kuusiston orkesteriteoksia sekä oopperoita. Tiina-Maija Koskela on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Tokyo Sinfonian ja Tampere Filharmonian solistina. Koskelan konserttirepertuaariin kuuluu monipuolisesti liediä sekä orkesteriteoksia. Erityispaikkansa ohjelmistossa on Wagnerin Wesendonck-laulusarjalla, Straussin Vier letzte Lieder –sarjalla ja Jean Sibeliuksen sekä Toivo Kuulan lauluilla
Virtuosi di Kuhmo
Virtuosi di Kuhmo -kamariorkesteri perustettiin vuonna 1992 jatkamaan aiemmin Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä toimineen samannimisen orkesterin perinteitä. Historiansa aikana orkesteri on esiintynyt suurimpien Euroopan maiden lisäksi Japanissa ja Venäjällä. VdK on niin ikään vieraillut lähes kaikilla kotimaisilla musiikkifestivaaleilla.
Orkesterin kiertueet ja Ondine-, EMI-, CPO-, ja Alba-levymerkeillä julkaistut äänitteet ovat keränneet kiittäviä arvioita maailman tärkeimmissä musiikkialan julkaisuissa. Mm. The Independent, Le Monde, Gramophone, The Strad ja BBC Music Magazine ovat ylistäneet orkesterin tasoa. Kaksi levytyksistä on myös ylittänyt Suomessa kultalevyyn oikeuttavat myyntilukemat.
Vuodesta 1995 itsenäisenä yhtyeenä toiminut Virtuosi di Kuhmo esiintyy muutamia kertoja vuosittain. Suurin osa VdK:n jäsenistä työskentelee helsinkiläisissä sinfoniaorkestereissa – osa myös esiintyy kansainvälisillä areenoilla solisteina ja kamarimuusikkona sekä opettaa eri musiikkikorkeakouluissa.
Viime aikoina Virtuosi di Kuhmo on erikoistunut esittämään suurelle jousikokoonpanolle sävellettyjä teoksia; kvintetoista nonettoihin. Tunnetuimpien teosten lisäksi VdK on etsinyt ja ottanut ohjelmistoonsa myös harvoin kuultuja sävellyksiä klassismin ja romantiikan ajalta. Virtuosi di Kuhmo pyrkii nykyisin viemään konserttejaan suurimpien kaupunkien ja musiikkifestivaalien lisäksi myös alueille missä klassisen musiikin tarjonta on vähäisempää.
www.virtuosidikuhmo.fiKAMUS
Terhi Paldanius, 1.viulu
Jukka Untamala, 2.viulu
Jussi Tuhkanen, alttoviulu
Petja Kainulainen, sello
"Kamus on yhteen hitsautunut kokoonpano, jonka yksilöissä on persoonallista säteilyvoimaa.”
-Helsingin Sanomat 9.10.2014
Paikkansa Suomen musiikkielämän huipulla vakiinnuttanut Kamus juhlii syksyllä 2020 täysi-ikäisyyttään. 18 vuotta yhdessä työskennellyt, vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaava kvartetti on viime vuosina suunnannut myös kansainvälisille lavoille. Matkat ovat sisältäneet kiertueita ja konserttimatkoja Meksikoon, Belgiaan, Englantiin, Ruotsiin, ja Hollantiin, joukossa mm. menestyksekäs debyytti Amsterdamin Concertgebouw’ssa. Viime vuosien levytykset ovat myös keränneet laajaa kiitosta, viimeisin, ”Homunculus” -levy palkittiin EMMA- palkinnolla vuoden 2018 parhaasta klassisen musiikin levystä. Kvartetin edellinen levy, Sibeliuksen, Kaipaisen ja Tiensuun kvartetoista koostuva arvostelumenestys ”Different Voices” voitti Yleisradion vuoden levy palkinnon vuonna 2016.
Aktiivisena toimijana Suomalaisessa musiikkielämässä vaikuttava Kamus perusti mm. syksyllä 2014 Helsinkiin hienon vastaanoton saaneen konserttisarjan TeemaHelsingin, minkä tarkoituksena oli etsiä ja avata uusia konserttitiloja kamarimusiikille. Seuraavana vuonna sai alkunsa kvartetin projekti ”KUULKAA! -kvartetti soi kaikkialla”, missä Kamus halusi esitellä jousikvartetin mahdollisuuksia lisätä helposti klassisen musiikin konserttien tarjontaa ympäri Suomea. Vuodesta 2019 Kamus on ollut tinkimättömän, laajaa kansainvälistä huomiota keräävän Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja. Vuoden 2020 kohokohtia koronakriisin varjossa ovat olleet Beethovenin kaikkien jousikvartettojen teemallinen kokonaisesitys, ”Beethoven Effect”, sekä loppuvuodesta ilmestyvä uusi pohjoismaista musiikkia sisältävä levy.
Helsingissä vuonna 2002 perustettu Kamus kävi laajat opintonsa kvartettina Sibelius-Akatemiassa, Euroopan kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) ja Britten-Pears ohjelmassa Englannin Aldeburghissa. Korkeatasoisen koulutus ja useat ainutlaatuiset taitelijat auttoivat kvartettia löytämään oman äänensä. Merkittäviä tapahtumia oli opiskelu musiikin retoriikkaan ja klassismin ajan esityskäytäntöihin keskittyvässä ECMA:ssa, missä musiikin kielen ja rakenteiden läpivalaisu avasi, ja edelleen avaa, uusia näköaloja. George Enescun oppilaana 1900-luvun alkupuolella ollut Hugh Maguire Aldeburghista puolestaan johdatteli kvartettia vanhaan Eurooppalaiseen soittotraditioon ja jätti syvällä muusikkoudellaan ja suurella sydämellään pysyvän, kuultavissa olevan jäljen kvartetin musisointiin.
Maria Morfin Venäläinen
sello
Hauhon musiikkijuhlien "Nuori Taiteilija 2022"
Maria Morfin Venäläinen (s. 2003 Puerto Vallarta, Meksiko) aloitti sellonsoiton opintonsa Kotkan Seudun musiikkiopistossa opettajanaan Baiba Kuusela. Vuodesta 2016 hän on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Hannu Kiiskin johdolla.
Maria kuuluu Selloakatemiaan, jonka opetuksesta vastaavat Tuomas Lehto ja Tuomas Ylinen. Viime vuonna Maria saavutti 1. sijan Porvoon kansallisissa nuorten sellokilpailuissa. Hän soittaa Sibelius-Akatemian omistamaa Leclerq-selloa vuodelta 1770. Marian opintoja ovat tukeneet mm. Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto ja Kymenlaakson rahasto sekä Wegelius-säätiö ja Mauno Pudas-säätiö.
Valeria Resjan
piano
Valeria Resjan aloitti pianonsoiton opintonsa Venäjällä. Hän muutti vuonna 1990 Suomeen vanhempiensa kanssa ja jatkoi opintoja Sibelius-Akatemiassa Hamsa Al-Wadi Juriksen johdolla. Ralf Gothóni toimi kamarimusiikkiopettajanaan. Lukuvuoden 1996-97 hän vietti Madridissa, jossa hän opiskeli Kuningatar Sofia- koulussa professori Dmitri Bashkirovin luokalla.
Vuonna 1992 Valeria Resjan voitti Laura Mikkolan kanssa Maj Lind-pianokilpailun. Vuonna 1995 hän voitti kansainvälisen Pilar Bayona-kilpailun Zaragozassa Espanjassa. Kesäkuussa 1996 hän saavutti neljännen sijan kansainvälisessä Montrealin pianokilpailussa Kanadassa, jossa hänet palkittiin myös yleisön suosikkina.
Valeria Resjan on esiintynyt soolopianistina ja orkestereiden solistina mm. Okko Kamun, Jorma Panulan, Leif Segerstamin, Jukka-Pekka Sarasten, Sakari Oramon, Osmo Vänskän ja Klaus Mäkelän johdolla. Hän on konsertoinut Pohjoismaissa, Venäjällä, Japanissa, Arabi-Emiraateissa, Espanjassa, Saksassa ja Kanadassa. Suomessa Resjan on ollut mukana mm. Kuhmon Kamarimusiikkijuhlilla, Turun Musiikkijuhlilla, Mikkelin ja Mäntän Musiikkifestivaaleilla, Espoon Pianoviikolla ja Helsingin Juhlaviikoilla. Hänet on kutsuttu vuodesta 2019 alkaen säestämään Gstaad Menuhin Festivaalilla.
Resjan on myös aktiivinen kamarimuusikko, hän on esiintynyt kansainvälisesti tunnettujen muusikkojen kanssa kuten sellistit Ola Karlsson, Jan-Erik Gustafsson, Martti Rousi ja Marko Ylönen, viulistit Elina Vähälä, Hagai Shaham ja Anna-Liisa Bezrodny. Myös Takacs, Danel, Michelangelo ja Chilingirian kvartetit ovat olleet hänen kamarimusiikkikumppaneina.
Resjan on levyttänyt Tchaikovskin ja Sibeliuksen teoksia viulisti Pietari Inkisen ja sellisti Tuomas Ylisen kanssa. Tämä trio on esiintynyt mm. Lontoon Wigmore Hallissa syyskuussa 2007.
Tällä hetkellä Resjan toimii kamaripianistina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja opettaa Helsingin Konservatoriossa.