Hauhon musiikkijuhlien Nuoret Taiteilijat

Virtuosi di Kuhmo Hauhon musiikkijuhlat
Lehdistötiedote 8.5.
8.5.2017
Mikon vierasblogi Rson ystävien sivuilla
16.6.2017

Borea-kvartetti Rengon kirkossa v. 2014

Mikäli olet käynyt Hauhon musiikkijuhlilla 2010-luvulla tai seurannut toimintaamme muuten tuona aikana, olet todennäköisesti huomannut esiintyjiemme joukossa sanaparin ”Nuori Taiteilija”.
Hauhon musiikkijuhlat on valinnut yhteensä jo parisenkymmenentä nuorta tätä nimeä kantamaan  – ja komea lista näyttää tältä:
2010 Pekko Pulakka, viulu
2011 Sanna Iljin, piano
2012 Beata Antikainen, sello
2013 Iikka Järvi, kontrabasso
2014 Borea -kvartetti
2015 Tami Pohjola, viulu
2016 Klaus Mäkelä, sello
2017 Ossi Tanner, piano
2018 Kristian Sallinen, alttoviulu
2019 Iidamari Ahonen, viulu
2021 Briosa-kvartetti
2022 Maria Morfin Venäläinen, sello

Tämän perinteen synnystä on suurilta osin kiittäminen Kantapankki Oy:tä ja sen silloista toimitusjohtaja Tarmo Lainetta. Yhteistyömme perinteikkään Hauhon säästöpankin kanssahan alkoi heti tapahtumamme ensimmäisenä vuonna ja se on kehittynyt hedelmällisesti samaan aikaan kun pankki on kasvanut ja muuttanut muotoaan ensin Kantapankiksi ja nykyiseksi Oma Säästöpankiksi.

Vuonna 2010 mietimme tapoja kehittää olemassaolevaa yhteistyötämme ja Tarmon suuntaviivojen perusteella keksimme ajatuksen ryhtyä edistämään erityisen lahjakkaiden nuorten muusikoiden uran edistymistä. Pääajatuksena oli tarjota esiintymismahdollisuus festivaalillamme ja nuorelle taiteilijalle vapaat kädet esittää haluamansa ohjelmaa. Usein nimittäin tuonikäisen muusikon esiintymiset ovat suureksi osaksi rakennettu kilpailuihin tai tärkeisiin tutkintoihin valmistautumista varten. Omasta kokemuksestakin muistan että näistä konserttiohjelmista saattoi tulla hyvinkin eriskummallisia kun ohjelmassa saattoi olla etydi, virtuoosikappale, pari osaa pakollista Bachin soolosarjaa sekä päälle sonaatti tai konsertto pianosäestyksellä.

Halusimme ainakin antaa mahdollisuuden soittaa esimerkiksi vähemmän teknistä osaamista mittaavaa mutta enemmän nuoren taiteilijan muusikkoutta esiin tuovaa repertuaaria. Tosin vuosien varrella on kuultu kyllä siitä huolimatta melkoisia taituruuden näytteitä!

Hauhon musiikkijuhlien tarjotessa mahdollisuuden omaan konserttiin kesän festivaalilla, on Oma Säästöpankin taustalla vaikuttava Hauhon Säästöpankin kulttuurisäätiö puolestaan tukenut nuoria taiteilijoita stipendillä, joka on tarkoitettu esimerkiksi mahdollistamaan kansainväliselle mestarikurssille osallistuminen.


Kenestä tulee Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taitelija?

Pyrimme valitsemaan eri vuosina hieman eri instrumenttiryhmien edustajia jotta yleisömme saa nauttia eri soittimien nuorista taitajista eri vuosina. Koska Hauhon musiikkijuhlat on profiloitunut varsinkin Virtuosi di Kuhmo -orkesterin kanssa tehtävän yhteistyön myötä jousisoitinpainotteiseksi tapahtumaksi, on luontevaa että nuoret taiteilijatkin suurimmalta osin ovat jousisoittajia.

Varsinainen valinta tapahtuu hyvin vapaamuotoisesti, joskus saatetaan päättää ensin minkä instrumentin taitajaa lähdetään etsimään – joskus taas käy niin että joku nuori lahjakkuus vaan varastaa huomiomme ja tällöin saatamme valita hänet. Välillä käytämme myös omia kontaktejamme ja pyydämme tietyiltä arvostetuilta opettajilta suosituksia oman instrumenttinsa nuorista lupauksista.

Vaikka tuoreita kilpailuvoittajiakin on Hauholla nähty, olemme kuitenkin useimmiten jo tehneet valintamme ennen tätä menestystä. Olemme myös pitäneet silmämme auki löytääksemme kilpailuista lupauksia, jotka eivät vielä ole aivan terävimmässä kärjessä mutta sinne hyvää vauhtia nousemassa.


Ja mitä heille kuuluu nyt?

Ensimmäinen Nuori Taiteiljamme, Pekko Pulakka (s.1992) löytyi Elina Vähälän ja Janne Malmivaaran perustamasta Viuluakatemiasta, joka koulutti huippulahjakkaita opiskelijoita periodiluontoisesti usean vuoden ajan.

Nykyään Pekko on jo asettunut työelämään; hän toimii Tampere Filharmonian 1.konserttimestarina. Tätä ennen Pekko piti hallussaan samaa vakanssia Turun filharmonisessa orkesterissa.
Pekko edusti Suomea myös viime Sibelius-viulukilpailuissa varsin hienosti, tyylinäytteitä voi vilkaista vaikkapa täältä:
Yle Areena.

Pekko saavutti myös hienon 2. sijan Kuopion viulukilpailussa vuonna 2015.

Nykyisen työnantajan sivuilla myös lisää tietoa Pekosta.
tamperefilharmonia.fi


Sanna Iljin Hahkialan Kartanossa 2011

Toinen stipendiaattimme pianisti Sanna Iljin (s.1991) tuli tietoomme hänen esiinnyttyään sekä Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin solistina.

Vaikka olimme suunnittelleet Hauhon musiikkijuhlien Nuorien Taiteilijoiden olevan jousisoittajia, jouduimme heti toisena vuonna laajentamaan valintakriteereitämme näin uskomattoman lahjakkuuden ollessa kyseessä.

Sanna on palannut takaisin Suomeen muutaman vuoden Saksassa opiskeltuaan. Hän opiskelee pianonsoiton lisäksi nykyään myös klassista laulua ja Sannan voikin nähdä lähiaikoina mm. Kokkolan Oopperassa Giacomo Meyerbeerin oopperassa L’etoile du Nord sekä Opera BOX:in tuotannossa Claudio Monteverdin oopperassa Poppean kruunaus


Beata Antikainen Hahkialan parvekkeella 2012

Vuonna 2012 halusimme kutsua sellistin vuoden Nuoreksi Taitelijaksi. Vaikka tunsimme toki varsin hyvin suuren osan suomalaisista nuorista sellisteistä, halusimme kuitenkin konsultoida jälleen ulkopuolista tahoa Sibelius-Akatemiasta ja nämä suositukset vahvistivat Beata Antikaisen (s.1993) valinnan.

Tällä hetkellä Beata jatkaa opintojaan Berliinin Hans Eissler-korkeakoulussa opettajanaan Claudio Bohorquez. Beata valittiin myös vastikään tiukan karsinnan jälkeen osallistumaan maineikkaaseen Queen Elisabeth-sellokilpailuun Brysselissä.


Iikka Järvi Hahkialan musiikkisalissa v.2013

2013 Nuorena Taitelijana oli kontrabasisti Iikka Järvi (s.1993)

Iikka vakuutti meidät soittaessaan Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa. Oli myös houkutteleva ajatus tuoda yleisömme tietoisuuteen basso soolosoittimena.

Myös Iikka on ehtinyt hankkimaan työpaikan orkesterista; hänellä on vakanssi Turun filharmonisessa orkesterissa, mutta tällä kaudella Iikka on onneksemme ollut pidempiä aikoja myös RSO:n riveissä.
Kansainvälistä kokemusta basistimme on hankkinut Euroopan Unionin nuoriso-orkesterissa missä hän edelleen soittaa – kertomansa mukaan ”virkaiältään vanhimpana.


Borea-kvartetti Rengon kirkossa v. 2014

Vuonna 2014 halusimme olla mukana edistämässä suomalaisten jousikvartettien nuoren polven esiinmarssia. Uusi Helsinki-, Meta4-, ja Kamus-kvartettien viitoittamalla tielllä on sen vuoden Nuori Taitelija, joka siis oli ensimmäistä kertaa yhtye: Borea-kvartetti.

Tämä oli myös ensimmäinen kerta kun Nuori Taiteilija -konsertti oli Rengon kirkossa – tähän mennessä kaikki esittäytymiset olivat olleet Hahkialan Kartanon intiimissä musiikkisalissa. Borea-kvartetissa soittivat Hauhon musiikkijuhlien konsertissa Kasmir Uusitupa ja Erkki Louko, viulu, Riina Piirilä, alttoviulu ja Senja Rummukainen, sello.

Kvartetti on edennyt urallaan hienosti ja vuoden 2017 toukokuusta lähtien se on Kuhmon kamarimusiikin residenssikvartetti.


Tami Pohjola Rengon kirkossa v. 2015

Borea-kvartetin jäsen on myös vuoden 2015 Nuori Taiteilija, viulisti Tami Pohjola (s.1996)
Tiesimme Tamin loistavaksi muusikoksi jo aiemmin, mutta voitto saman vuoden tammikuussa Kuopion viulukilpailuissa teki valinnan helpoksi.
Tami opiskelee tällä hetkellä Münchenin musiikki- ja teatteriakatemiassa Mi-Kyung Leen johdolla. Hänellä on myös tällä hetkellä käytössään kahdehdittava soitin – Sibelius-Akatemian omistama Antonio Stradivarius 1690-luvulta.


Klaus Mäkelä Hahkialan parvekkeella v.2016

Vuoden 2016 Nuori Taiteilijanamme oli sellisti Klaus Mäkelä (s.1996).

Klausin muusikon ura on jo sillä mallilla, että hänellä esiintymistilaisuuksia riittäisi muutenkin – mutta halusimme tarjota hänelle mahdollisuuden räätälöidä juuri haluamansa tyylinen ohjelmisto, alkuperäisen ajatuksemme mukaisesti. Samalla halusimme tarjota yleisöllemme mahdollisuuden kuulla Klausia nimenomaan sellistinä – suurimmassa osassa konserteissaan Klaus on nykyisin kapellimestarin korokkeella.

Klausin kansainvälisestä urasta saanee parhaiten katsauksen hänen kotisivuiltaan www.klausmakela.com


 

Kesän 2017 Taiteilijamme Ossi Tanner kutsuttiin Hauholle kun Olli kuuli hänen konserttejaan Kuhmossa kesällä 2016.

Upeaa oli myös se että kutsun jälkeen Ossi vielä voitti Tampereen pianokilpailun,  joten Nuori Taitelijamme olikin jo varsin hyvin musiikkimaailman tuntema.

Sittemmin Ossi on ehtinyt luoda uraansa pianistina yhä hienommilla areenoilla, resitaalein, kamarimuusikkona ja orkestereiden solistina.
Ossin tuoreimpia kuulumisia voi seurata hänen sivuiltaan:
www.ossitanner.com


Kristian Sallinen alttoviulu

Hauhon musiikkijuhlien Nuori Taiteilija vuonna 2018, Kristian Sallinen (s. 2001) aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana Espoon musiikkiopistossa. Vuonna 2013 instrumentiksi vaihtui alttoviulu. Vuodesta 2015 lähtien Kristian on opiskellut Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Teemu Kupiaisen oppilaana. Hän on osallistunut myös mm. Yuval Gotlibovichin, Lilli Maijalan ja Roland Vamosin mestarikursseille. Sivuaineenaan hän soittaa pianoa Meri Louhoksen yksityisoppilaana.

Kristian opiskelee myös orkesterinjohtoa professori Jorma Panulan johdolla. Hän on kapellimestarikurssien yhteydessä johtanut mm. Vaasan ja Kuopion kaupunginorkestereita, Liettuan valtion sinfoniaorkesteria sekä Pazardzhikin sinfoniaorkesteria Bulgariassa.

Kristian saavutti 3. sijan Tampereen valtakunnallisessa alttoviulukilpailussa (2017) sekä sai Vilho ja Lahja Koposen säätiön palkinnon nuorelle ja lahjakkaalle osallistujalle. Hänet palkittiin myös kilpailua varten sävelletyn tilausteoksen parhaasta esityksestä.

Kristianille myönnettiin keväällä 2017 Pro Musica -tunnustuspalkinto, ja Suomen säveltaiteen tukisäätiö on tukenut hänen kapellimestariopintojaan apurahalla.

Teksti: Mikko Ivars

Comments are closed.